Verkkouutiset

Huumehoitoon hakeutuvien päihdeongelmat vakavia

Huumehoidon asiakkailla korostuvat vakavammat päihdeongelmat, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tilastoraportista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Voimakasta riippuvuutta aiheuttavat opioidit olivat viime vuonna ensisijainen ongelmapäihde 59 prosentilla huumehoitoon hakeutuneista ja 75 prosenttia huumehoidon asiakkaista käytti opioideja.

Buprenorfiini, jota käytetään myös korvaushoitolääkkeenä, oli yleisimmin väärinkäytetty opioidi.

Myös eri päihteiden sekakäyttö hoitoon hakeutuneilla oli yleistä. Huumehoidon asiakkaista 62 prosentilla oli ainakin kolme ongelmapäihdettä. Kannabiksen ongelmallista käyttöä oli 57 prosentilla, stimulanttien 51 prosentilla, rauhoittavien lääkkeiden 47 prosentilla ja alkoholin 38 prosentilla asiakkaista.

Päihdehuollon huumeasiakkaat olivat pääosin miehiä (68 %) ja valtaosin 20–34-vuotiaita (63 %). Asiakkaiden koulutustaso oli matala ja työssäkäynti tai opiskelu harvinaista. Asunnottomia oli 9 prosenttia.

Suurin osa huumeasiakkaista oli ollut jo aiemmin päihdehoidossa (87 %) ja käyttänyt huumeita myös pistämällä (79 %).

Tilastoraportti pohjautuu huumehoidon erillistiedonkeruun tietoihin. Vuonna 2013 tiedonkeruuseen osallistui 66 huumehoitoyksikköä ja tietoja toimitettiin 2 089 asiakkaasta. Aineisto ei kuitenkaan THL:n mukaan kerro kattavasti kaikesta Suomessa annettavasta huumehoidosta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)