Verkkouutiset

Alkoholijuomien tilastoitu kulutus väheni viime vuonna – matkustajatuonti kasvoi

Alkoholijuomien kokonaiskulutus oli viime vuonna ennakkotietojen mukaan 10,8 litraa 100-prosenttista alkoholia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Alkoholijuomien tilastoitu kulutus väheni 0,6 prosenttia mutta alkoholin tilastoimaton kulutus lisääntyi 3,8 prosenttia vuoteen 2015 verrattuna. Alkoholin kokonaiskulutus oli samalla tasolla kuin vuonna 2015, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Alkoholijuomien tilastoidun kulutuksen määrä oli 38,9 miljoonaa litraa ja tilastoimattoman kulutuksen määrä 10,8 miljoonaa litraa 100-prosenttista alkoholia. Tilastoidun kulutuksen osuus alkoholin kokonaiskulutuksesta oli 78,2 prosenttia, ja alkoholin tilastoimattoman kulutuksen osuus 21,8 prosenttia.

Alkoholijuomien matkustajatuonnin osuus alkoholin tilastoimattomasta kulutuksesta oli 78,0 prosenttia ja alkoholijuomien matkustajatuonnin osuus alkoholin kokonaiskulutuksesta oli 17,0 prosenttia. Viime vuonna alkoholijuomien matkustajatuonti 100-prosentin alkoholina mitattuna kasvoi 4,9 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Alkoholin tilastoitu anniskelumyynti 100-prosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna väheni 2,3 prosenttia vuonna 2016 edellisvuodesta. Alkon vähittäismyynti väheni 0,8 prosenttia, muu alkoholijuomien vähittäismyynti kasvoi 0,1 prosenttia.

Alkoholin tilastoitu kulutus väheni kaikissa juomaryhmissä paitsi miedoissa viineissä, jossa kasvua oli 0,4 prosenttia. Oluen tilastoitu kulutus väheni 0,1 prosenttia, siiderin kulutus 2,6 prosenttia ja long drink -juomien kulutus 3,0 prosenttia vuoteen 2015 verrattuna.

Väkevöityjen viinien kulutus laski 5,5 prosenttia ja väkevien alkoholijuomien kulutus 1,4 prosenttia.

THL julkaisee vuoden 2016 lopulliset tiedot huhtikuussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)