Verkkouutiset

Timo Harakka: Hallintarekisteriesitys mahdollistaa veronkierron

SDP:n kansanedustajan mukaan esitetty hallintarekisteri ei estä myyntivoittojen piilottelua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Esitys ei edelleenkään estä veronkiertoa. Osinkoveroa voi kiertää, kun myy tai vuokraa osakkeet osingonmaksun ajaksi, sillä myyntivoittojen piilottelua ei estetä, toteaa SDP:n verovastaava, kansanedustaja Timo Harakka tiedotteessaan.

Valtiovarainministeriön lakiluonnos hallintarekisteristä on parhaillaan lausuntokierroksella.

– Hallitus ilmoitti, että ministeriössä valmistellaan täysillä rangaistuslähdeveroa. Se vaihtui kuitenkin yhtäkkiä ennakonpidätykseksi. Nyt sohlaus jatkuu, kun esitykset on pantu taas uusiksi, Harakka sanoo.

Uusin lakiluonnos sisältää molemmat – sekä 50 prosentin ennakonpidätyksen että 35 prosentin lähdeveron. Lisäksi se velvoittaisi osakkeiden säilyttäjät rekisteröitymään ja keräämään osingonsaajien tunnistetiedot. Säilyttäjät olisivat myös vastuussa siitä, että osinkoverot peritään oikein.

– Valitettavasti tunnistamisvelvollisuus koskisi vain osingonjakohetkeä, joten osakkailla olisi 364 päivää vuodessa ostaa ja myydä viranomaisten tietämättä, Harakka sanoo.

Hänen mukaansa hallitus on haluton lisäämään omistusten läpinäkyvyyttä muun Euroopan tahdissa.

– Suomen pitäisi olla avoimuuden eturintamassa. Osakkeiden säilyttäjät tulisi velvoittaa keräämään osakastiedot julkiseen rekisteriin sekä ilmoittamaan myös myynnit viranomaisille, jottei verovilppi onnistu, Harakka esittää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)