Verkkouutiset

Sisäministeriö toimiin terrorismiuhan vähentämiseksi – maahantulokielto pohdintaan

Sisäministeriö ryhtyy toimiin terrorismin uhan vähentämiseksi konfliktialueelle matkustaneiden osalta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Terrorismintorjuntaan vaikuttava toimintaympäristö on muuttunut varsin nopeasti viimeisen vuoden aikana. Konfliktialueille lähteiden ja sieltä palanneiden määrä on kasvussa. Tästä syystä terrorististen tekojen uhka saattaa myös Suomessa lisääntyä, arvioi sisäministeri Päivi Räsänen (kd.).

Viime vuosien lainsäädäntömuutoksia valmisteltaessa ei Räsäsen mukaan ollut tiedossa nykyinen nopea muutos matkustaa Suomesta konfliktialueille ja osallistua siellä terroristiryhmän aseelliseen toimintaan.

Sisäministeriö selvittää parhaillaan edellyttääkö nykyinen tilanne konfliktialueelle matkustaneiden osalta mahdollisesti uusia toimia terrorismin uhan vähentämiseksi. Ministeriö käynnistää muun muassa lainsäädäntöhankkeen, jossa arvioidaan, ovatko poliisilain tiedonhankintasäännökset riittävän kattavat vastaamaan muuttuneeseen terrorismin uhkatilanteeseen.

Räsäsen mukaan tässä tilanteessa on erittäin tärkeää varmistaa turvallisuusviranomaisten tiedonsaanti.

– Viranomaisilla tulee olla riittävät keinot ennalta estävään toimintaan. Nykyinen tilanne edellyttää poliisilaissa määriteltyjen poliisin tiedonsaantioikeuksien uudelleen arviointia. On vaikeaa arvioida konfliktialueille matkustaneiden ja sinne matkustusaikeissa olevien henkilöiden tarkoitus, ellei tästä voida saada riittävästi tietoa, Räsänen sanoo.

Hankkeessa arvioidaan, voitaisiinko poliisilain mukaista tiedonhankintaa tehdä valtion turvallisuuden varmistamisen perusteella. Lisäksi on tarkoitus selvittää, millä edellytyksillä kotietsintä ja takavarikko voitaisiin tehdä poliisilain perusteella, ja millä edellytyksillä nämä toimenpiteet voitaisiin suorittaa kohteen siitä tietämättä.

Myös konfliktialueelle matkustavien tai konfliktimaassa oleskelevien ja sieltä Suomeen palaavien matkustus-, oleskelu- ja muihin oikeuksiin liittyviä oikeudellisia kysymyksiä pohditaanuudelleen.

– Sisäministeriössä selvitetään parhaillaan, voitaisiinko maahantulokielto tarvittaessa laajentaa koskemaan Suomesta poistuneita, ulkomailla oleskelevia henkilöitä, Räsänen lisää.

YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma velvoittaa

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi syyskuussa yksimielisesti päätöslauselman ulkomaalaisista terroristitaistelijoista. Päätöslauselma sisältää kaikkia jäsenvaltioita sitovia velvoitteita.

Räsänen kiirehtii YK:n päätöslauselman edellyttämien toimenpiteiden selvittämistä konfliktialueelle terroristisessa tarkoituksessa matkustamisen tai sen yrityksen kriminalisoinnin tarpeellisuudesta.

Sisäministeriö ja oikeusministeriö selvittävät myös, pitäisikö terroristiryhmän aseelliseen toimintaan osallistuminen lisätä yhdeksi tekotavaksi edistämistä koskevaan rangaistussäännökseen.

Lisäksi pitäisi selvittää erikseen, olisiko terrorismirikoksen edistämisenä kriminalisoitava toiminta, jossa henkilö muussa ominaisuudessa – esimerkiksi lääkintämiehenä – osallistuu aseellista taistoa käyvän terroristiryhmän toimintaan.

– Suojelupoliisi on jo vuosia pitänyt yhdysmiehen saamista Turkkiin ykkösprioriteettina. Turkissa yhdysmiehellä olisi selkeä operatiivinen tehtävä analysoida konfliktialueelle Suomesta matkustavia ja sieltä palaavia henkilöiden toimintaa. Sisäministeriö aikoo esittää rahoitusta Suojelupoliisin yhdysmiehen lähettämiseksi Turkkiin, Räsänen sanoo.

Eduskunnassa useampia terrorismin torjuntaan liittyviä lakiesityksiä

Uusien, pohdittavana olevien toimenpiteiden rinnalla viedään koko ajan eteenpäin terrorismin torjuntastrategiaa ja väkivaltaisen ekstremismin toimenpideohjelmaa. Lisäksi eduskunnan käsittelyssä on jo lakiesityksiä, jotka liittyvät terrorismin torjuntaan.

Eduskunnan käsiteltävänä on esitys, jossa ehdotetaan säädettäväksi rangaistavaksi kouluttautuminen terrorismirikoksen tekemistä varten.

Lakiesitykseen liittyy myös terrorismin rahoittamista koskevan rangaistussäännöksen täydentäminen niin, että terrorismin rahoittamisena rangaistaisiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyn rikoksen rahoittamisen ohella luvun muidenkin terrorismirikosten rahoittaminen.

Lisäksi säädettäisiin uusi terroristiryhmän rahoittamista koskeva rangaistussäännös, jonka mukaan tuohon rikokseen syyllistyisi se, joka suoraan tai välillisesti antaa tai kerää varoja terroristiryhmälle tietoisena ryhmän luonteesta terroristiryhmänä.

Eduskunnan käsiteltävänä on myös esitys, jonka mukaan poliisilla olisi oikeus saada tietoja yhteisöiltä ja yhtymiltä matkustajaa ja kulkuneuvon henkilökuntaa koskevista rekistereistä rikosten estämiseksi, paljastamiseksi, selvittämiseksi ja syytteeseen saattamiseksi sekä etsintäkuulutettujen tavoittamiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)