TEM:n ylijohtaja Ylelle: Tiedot turvapaikanhakijoiden koulutuksesta enemmän arvauksia kuin arvioita

Ylijohtaja Tuija Oivo työministeriön työllisyys- ja yrittäjyysosastolta sanoo, ettei turvapaikanhakijoiden osaamisesta tai osaamattomuudesta kannata tehdä hätäisiä johtopäätöksiä.

  • LKS 20160210 - Turvapaikanhakijat loikoilevat keskuksen auditoriossa Evitskogin vastaanottokeskuksessa Kirkkonummella 2. helmikuuta 2016. LEHTIKUVA Vesa Moilanen

    Turvapaikanhakijoita Evitskogin vastaanottokeskuksessa Kirkkonummella.

    ()

Tuija Oivo kertoo Ylelle, että työministeriö on saanut vasta hyvin hajanaista ja eri tavoin hankittua tietoa alle tuhannen turvapaikanhakijan osaamisesta. Hän toppuuttelee liian hätäisiä arvioita tulijoiden koulutustaustasta.

”Nyt on oltava äärettömän varovainen näiden ennakkotietojen valossa. Nämä ovat lähes enemmän arvauksia kuin arvioita”, Oivo sanoo.

Hänen mukaansa ensimmäiset luotettavat tiedot saadaan maaliskuun puolessavälissä. Silloin ministeriöllä on riittävät otokset eri puolilta maata.

Oivo kertoo, että eri vastaanottokeskusten välillä on suuria eroja, jotka ovat myös voineet vaikuttaa kyselyiden tuloksiin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on tilannut turvapaikanhakijoiden osaamisesta kartoituksen, jossa käytetään tilastollisesti luotettavia menetelmiä. Turvapaikanhakijoiden osaamista selvitetään tuhannen henkilön otannalla.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.