Verkkouutiset

Teija Tiilikainen Patria-lehdessä: Kiina vaikuttaa Helsingin yliopiston Konfutse-instituutin kautta

Ulkopoliittisen instituutin johtajan mukaan Kiina kasvattaa hiljaisuudessa vaikutusvaltaansa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Teija Tiilikainen sanoo Patria-lehden haastattelussa suomalaisten näkevän helposti vain lähelle eli Venäjän uhkiin. Hän muistuttaa, että kaikki suurvallat toimivat tasapuolisen aktiivisesti, kun ne pyrkivät kasvattamaan omaa vaikutusvaltaansa.

– Ukraina on oppikirjaesimerkki, miten valtiot nykyään toimivat, mutta informaatiovaikuttamisen keinoja käytetään tasapuolisesti idässä ja lännestä, Tiilikainen sanoo.

Kiina on hänen mukaansa ”hyvä esimerkki vähä-äänisestä vaikutusvallan kasvattamisesta”.

– Se on vuosikymmenten ajan systemaattisesti rakentanut Konfutse-instituuttien laajan verkoston ympäri maailmaa, myös Helsingin yliopistoon. Niissä opetetaan kiinalaista arvomaailmaa ja pohjaa ymmärrykselle Kiinan toimia kohtaan, Tiilikainen kertoo.

Suomi ei Teija Tiilikaisen mukaan ole minkään suurvallan tähtäimessä eikä maahan kohdistu mitään muutakaan erityisuhkaa, kuten terrorismia.

– Kutistuva maapallo merkitsee toisaalta sitä, ettemme voi sulkea pois mitään turvallisuusuhkaa. Olemme osa läntistä yhteisöä ja Euroopan unionia, joten sitäkin kautta meihin voi kohdistua epäsuorasti erilaisia uhkia, Tiilikainen arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)