Verkkouutiset

Tehy maalaa kauhukuvia yhtiöittämispakosta ja valinnanvapaudesta

Valinnanvapautta koskevan lakiesityksen pakkoyhtiöittämisestä on sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn mukaan luovuttava.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ammattiliiton mukaan se sisältää liikaa epävarmuutta ja riskejä henkilöstön kannalta.

– On pöyristyttävää, että valinnanvapauden lakiesitystä koskevassa lausuntopyynnössä sivuutetaan täysin uudistuksen henkilöstövaikutukset. Herää kysymys, miten sote-uudistus aiotaan toteuttaa, jos keskeiset osaajat ja heidän tulevaisuutensa unohdetaan tässä vaiheessa kokonaan, toteaa Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo.

Yhtiöittämisvelvoitteen ja valinnanvapauden seuraukset ovat Tehyn mukaan täysin arvaamattomat. Kansalaiset voivat jatkossa vaihtaa sote-keskusta tietyin väliajoin esimerkiksi kerran vuodessa tai jopa useammin.

Tehyn mukaan seurauksena henkilöstölle on yt-neuvottelujen kierre.

– Lisäksi työnantajat tulevat tämän vuoksi tarjoamaan yhä enemmän vastentahtoisia määräaikaisia työsopimuksia. Myös nollasopimukset ja vuokratyö todennäköisesti lisääntyvät, Tehy ennakoi.

Vesivalon mukaan koulutetusta hoitohenkilöstöstä on tulossa varaventtiili, jolla toimintaa sopeutetaan nopeasti muuttuvien asiakasmäärien mukaan.

Myös palkkaus uhkaa heiketä, koska määräaikaisen työntekijän neuvotteluasema on heikompi. Määräaikaisten ja pätkätyön lisääntymisen myötä vaarassa ovat myös ammatillinen kehittyminen ja mahdollisuudet päästä täydennyskoulutukseen.

– Miten varmistetaan osaaminen, henkilöstön sitoutuminen, alan vetovoima ja potilasturvallisuus, jos työura pätkitään silpuksi, kysyy Vesivalo.

Vesivalon mielestä palvelujärjestelmästä on tulossa nykyistäkin pirstaleisempi monen tuottajan kokonaisuus, joka ei tue integraation toteutumista.

– Asiakkaan kannalta kokonaisuus on niin monimutkainen, että se vaatii paljon palveluohjausta ja kokonaan uuden ammattikunnan oppaaksi palveluviidakossa. Tämä ei ole järkevä suunta, ja vie resursseja varsinaisesta hoidosta.

Tehyn mukaan nyt esitetty valinnanvapausmalli uhkaa myös johtaa terveempien asiakkaiden ylihoitoon ja sairaampien, moniongelmaisten asiakkaiden alihoitoon. Malli johtaisi myös eriarvoiseen valinnan mahdollisuuteen eri osissa maata. Näin ollen terveyserot ehkä vain kasvaisivat.

Niin ikään Tehyn mukaan kustannusten hillintä näyttää vaikealta. Integraatio ei toteudu toivotulla tavalla ja uuden palvelujärjestelmän rakentamiseen, seurantaan, ohjaukseen ja valvontaan liittyvät kustannukset on Tehyn mukaan aliarvioitu. Vaarana on, että tavoiteltuja säästöjä haetaan henkilöstöstä, mitä Tehy ei tule hyväksymään.

– Emme vastusta valinnanvapauden lisäämistä järkevästi toteutettuna. Sehän on jo nyt mahdollista. Mutta vastustamme pakkoyhtiöittämistä, epärealistista aikataulua ja näin keskeneräisen lain viemistä eteenpäin, Vesivalo summaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)