Verkkouutiset

Pienpanimoiden tulokset ovat TE:n mukaan surullisia ja verottaja uhkaa

Talouselämä on kerännyt suurimpien pienpanimoiden tuloslukuja ja kertoo niiden olevan surullista luettavaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kunnon tulosta syntyy Talouselämän mukaan vain muutamassa pienpanimossa. TE on tehnyt vertailun, johon otettiin mukaan yhdeksän yli miljoonan euron liikevaihtoon yltänyttä pienpanimoa.

Kahden suurimman eli Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan ja Nokian Panimon osuus kaikkien liikevaihdosta oli yli 61 prosenttia. Liiketuloksesta niiden osuus oli 89 prosenttia ja nettovoitosta peräti 105 prosenttia.

Seitsemästä muusta panimosta vain Stallhagen ylsi kuusinumeroiseen liiketulokseen 129 000 eurollaan. Heikoin tulos oli Pyynikin Käsityöläispanimolla, joka teki 1,7 miljoonan liikevaihdolla 257 000 euroa liiketappioita.

Pienpanimoliiton puheenjohtajan Mika Tuhkasen mukaan lukuja osin selittävät panimoiden tekemät investoinnit. Niitä alettiin tehdä, kun valtiovalta muutti pienpanimoiden verotukia kasvuhakuisemmiksi. Esimerkiksi Stallhagenilla on meneillään 7,2 miljoonan euron investointiohjelma.

Pienpanimoita on tällä hetkellä jo 85 kappaletta. Puolessatoista vuodessa on syntynyt 25 uutta panimoa. Tuhkanen tosin muistuttaa, että yrityksiä ei ole aivan näin paljon, sillä yhdellä yrityksellä voi olla useitakin panimoita.

Suurin uhka monelle pienpanimolle on Talouselämän mukaan verottaja, sillä pienpanimoalennuksen saamiseen sisältyy lukuisia tiukkoja ehtoja. Ongelmia aiheuttavat jakeluyhteistyö suurten panimoiden kanssa ja pienpanimoiden keskinäiset omistuskytkökset. Lain mukaan pienpanimon on oltava oikeudellisesti ja taloudellisesti riippumaton muista panimoista.

Viime vuonna Tulli päätti jälkiverottaa neljää panimoa. Verovaateet on riitautettu, niiden luoma uhka panimoiden toimintaan on todellinen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)