Verkkouutiset

Kaatuuko vastuu Talvivaaran siivoamisesta valtion syliin?

Suomen luonnonsuojeluliitto on huolissaan viimeisistä Talvivaaran ympäristölupapäivityksiä koskevista uutisista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Lupapäivitysprosessi alkoi jo vuonna 2011. Sitä ovat viivästyttäneet erityisesti yhtiöltä pyydettyjen lisäselvitysten myöhästymiset, sanoo Luonnonsuojeluliiton Kainuun piirin toiminnanjohtaja Janne Kumpulainen.

Viimeisin myöhässä annettu selvitys saatiin 3. maaliskuuta. Kumpulaisen mukaan se sisälsi taas täysin uutta tietoa esimerkiksi avolouhokseen rakennettavasta padosta ja arvioista päästökiintiöiden täyttymisestä.

Talvivaara jätti uuden lupahakemuksen vanhojen lupamuutosten käsittelyn ollessa vielä kesken. Luonnonsuojeluliitto epäilee, että Talvivaara yrittää tahallaan sekoittaa tilannetta tai yhtiössä ei ymmärretä lupaprosessien kulkua.

Vuonna 2011 alkaneeseen lupaprosessiin on tulossa seuraava osittainen lupapäivitys mahdollisesti toukokuussa. Tuleva lupamuutos lisää kustannuksia huomattavasti.

– Jos Talvivaara ei selviä investoinneista itse, on jätevesien ja sakkojen hoito suoritettava valtion varoista. Hoitamaton tilanne aiheuttaisi merkittävää ja välitöntä haittaa ympäristölle ja pahimmassa tapauksessa myös ihmisille, Kumpulainen sanoo.

Talvivaara on hakenut muutosta jätevesien päästörajoihin. Edellinen lupa on vielä Vaasan hallinto-oikeuden käsiteltävänä valitusten vuoksi. Tämän takia aluehallintovirasto ei voi myöntää uutta lupaa tai muuttaa viime toukokuisen päätöksen sisältöä.

Kainuun ELY-keskus on määrännyt Talvivaara Sotkamo Oy:n toimiin vesienkäsittelyn ylläpitämiseksi ja ympäristön pilaantumisen torjumiseksi. Määräyksiä tehostetaan teettämisuhalla ja uhkasakolla.

– Mitä pidemmälle tilanne Talvivaarassa jatkuu nykyisellään, sitä isommat vahingot ovat tai sitä kalliimmaksi niiden torjuminen tulee. Laiminlyödyt ympäristöinvestoinnit ovat nyt edessä. Kun ne joudutaan tekemään nopeasti ja lyhyellä aikavälillä, kustannukset nousevat, Janne Kumpulainen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)