Verkkouutiset

Pitäisikö rekoillakin olla talvirengaspakko – ulkomaisten rekkojen takia?

Kansanedustajan kirjallinen kysymys pohtii talvirengaspakkoa raskaalle liikenteelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Heikki Autto (kok.) on jättänyt eduskunnan puhemiehelle kirjallisen kysymyksen ”Talvirenkaiden käyttö raskaan liikenteen osalta”. Suomessa raskaalla liikenteellä ei tarvitse olla talvirenkaita.

”Suomalaiset kuljetusyritykset ovat kuitenkin huolehtineet tunnollisesti kalustonsa kunnosta ja raskaan liikenteen onnettomuudet ovat viime vuosina vähentyneet. Huolta herättää kuitenkin kasvava ulkomaalainen rekkaliikenne, joka toimii usein huomattavan paljon suomalaisia kuljetusyrityksiä huonokuntoisemmalla kalustolla”, Heikki Autto toteaa kysymyksessä.

Kysymyksessä kerrotaan tiedoista, että lain vaatimilla renkailla ajavan rekan jarrutusmatka 70 kilometrin tuntivauhdista on kolmanneksen pidempi kuin kunnollisilla talvirenkailla varustetun raskaan ajoneuvon.

Norjassa ja Ruotsissa on ollut parin vuoden ajan raskaan liikenteen talvirengaspakko. Kokemukset ovat hyviä.

”Talvirengaspakko ja urasyvyysvaade voisivat jonkin verran kasvattaa suomalaisten liikennöitsijöiden kustannuksia, mutta uudistus olisi myös etu kotimaiselle kuljetusalalle, koska renkaiden parempaa kuntoa tultaisiin lain mukaan vaatimaan myös teillämme liikkuvilta ulkomaalaisilta rekoilta. Tämä olisi omiaan parantamaan jo lähtökohtaisesti parempikuntoisella kalustolla ajavien kotimaisten liikennöitsijöiden kilpailukykyä, kun tiukentuvat säännöt vaikuttaisivat käytännössä eniten Suomessa liikkuviin ulkomaisiin ajoneuvoihin”, Auton kysymyksessä tuumataan.

”Perusteena lakimuutokselle olisikin liikenneturvallisuuden parantaminen Suomen teillä ja suomalaisen kuljetusalan kilpailukyvyn turvaaminen, koska uudistuksen myötä myös korotettaisiin kynnystä laittoman kabotaasiliikenteen harjoittamiseen”. Kabotaasi tarkoittaa kuljetusten hoitamista vieraan maan rekisterissä olevalla ajoneuvolla Suomessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)