Verkkouutiset

Eduskuntaryhmien pj:t valmiita Tallinna-tunneliin, jos hinta kohdallaan

Suomenlahden alittava junatunneli maksaa paljon, mutta rakentamista kannattaa silti harkita, arvioi enemmistö ryhmäpuheenjohtajista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Enemmistö eduskuntaryhmien puheenjohtajista katsoo, että Helsinki–Tallinna-tunneli kannattaa rakentaa, jos hinta ei nouse liian korkeaksi. Asia käy ilmi Verkkouutisten kyselystä.

Verkkouutiset kysyi asiaa seuraavalla tavalla: Helsingin ja Tallinnan välille on kaavailtu tunnelia. EU myönsi vastikään rahoitusta hankkeen selvitystyölle. Kannatatteko tunnelin rakentamista?

– Kyllä, vastaavat sekä RKP:n Stefan Wallin että vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto.

He kannattavat tunnelia vahvimmin. Kokoomuksen entinen ryhmäpuheenjohtaja Arto Satonen (kysely tehtiin ennen kuin hän siirtyi ryhmäpuheenjohtajan paikalta eduskunnan varapuhemieheksi) on hieman varauksellisempi. Hän kannattaa selvitystä, koska hankkeessa ”on paljon positiivista”.

– Tunneli yhdistäisi Suomen raiteet muuhun Eurooppaan ja vahvistaisi Helsinki–Tallinna-kaksoiskaupungin asemaa Pohjois-Euroopan keskuksena. Parhaimmillaan hanke lisäisi merkittävästi Suomen saavutettavuutta, kauppaa ja ihmisten mahdollisuuksia liikkua.

Toisaalta tunnelin hinta noussee niin korkeaksi, että ainakaan ilman merkittäviä EU-panostuksia siihen tuskin voidaan lähivuosina sitoutua, Satonen sanoo.

– Suhtaudun joka tapauksessa varovaisen positiivisesti hankkeeseen.

Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen on samoilla linjoilla. Hän sanoo, että raideliikennettä kannattaa edistää, koska siitä on hyötyä ilmastolle ja työllisyydelle.

– Tallinnaan mahdollistaisi suoran raideyhteyden Keski-Eurooppaan, mistä olisi varmasti suurta hyötyä Suomelle. Tunnelihankkeen mielekkyys riippuu kuitenkin sen kustannuksista verrattuna hyötyihin.

Perussuomalaisten Sampo Terho sanoo, ettei hänellä ole kantaa tunneliin, koska päätös ei ole vielä ajankohtainen.

– Jotta voisin joskus tulevaisuudessa aktiivisesti kannattaa hanketta, olisi tietysti osoitettava, että hanke olisi taloudellisesti mielekäs ja järkevästi toteutettavissa.

SDP:n Antti Lindtman pitää tärkeänä parantaa Helsingin ja Tallinnan välisiä yhteyksiä, joten EU-tuki selvitystyöhön on tervetullut.

– Tunnelin rakentamiseen liittyvät asiat tulee selvittää ja saada tarkkoja laskelmia hankkeen kustannusvaikutuksista. Vasta perusteellisen selvityksen jälkeen voidaan arvioida päätöksentekoa ja hankkeen toteuttamisen rahoitusta. 

Keskustan Matti Vanhanen sanoo, että tunnelin taloudellinen mielekkyys kannattaa selvittää. Hän ei kuitenkaan usko, että rakentaminen kannattaisi taloudellisesti.

– Suomenlahden yli toimii edullinen laivaliikenne. Pidän jäämeren ratayhteyttä strategisesti tarpeellisempana suurinvestointina. Sen kustannusarvio on ehkä vain kymmenysosa tunnelista.

Kristillisten Peter Östman löytää merkittävämmänkin liikennehankkeen.

– Helsinki–Tallinna on tärkeä, mutta nyt jo on aika hyvät yhteydet, joten olisin tässä vaiheessa nostanut Vaasa–Uumajan Midway-Alignement hankeen ykköseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)