Verkkouutiset

Syöminen vapauttaa endorfiineja aivoissa

Suomalaistutkijat ovat paljastaneet, kuinka syöminen aktivoi aivojen endorfiinijärjestelmää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turun PET-keskuksen tutkijat ovat osoittaneet, että syöminen vapauttaa aivoissa endorfiineja, mikä aikaansaa kylläisyyden ja mielihyvän tuntemuksia.

Herkullisen pizzan syöminen aiheutti tutkittaville voimakkaita mielihyvän tuntemuksia, kun taas mauttoman, ravintosisällöltään vastaavan liuoksen nauttiminen oli neutraali kokemus. Molemmat ateriat aiheuttivat kuitenkin aivoissa voimakasta opioidien vapautumista.

Opioidit liitetään yleisesti mielihyvään ja euforiaan. Tutkimuksessa kävi ilmi, että endorfiineja vapautuu runsaasti koko aivoissa pizzan nauttimisen jälkeen ja yllättäen vielä runsaammin mauttoman ravintojuoman nauttimisen jälkeen.

Endorfiini-järjestelmä sääteleekin tutkijoiden mukaan todennäköisesti sekä mielihyvää että kylläisyyden tunnetta.

– Aivojen opioidijärjestelmä säätelee syömistä ja ruokahalua. Olemme aikaisemmin todenneet sen toiminnan häiriintyvän lihomisen myötä. Uudet tuloksemme osoittavat, että toistuva ylensyöminen voi lamaannuttaa opioidijärjestelmän normaalin toiminnan, ja sitä kautta edesauttaa lihomista. Nämä tulokset tarjoavat uusia mahdollisuuksia lihavuuden ennaltaehkäisyyn sekä hoitoon, kertoo professori Lauri Nummenmaa Turun PET-keskuksesta.

– Oli yllätys, että endorfiineja vapautuu käytännössä koko aivojen alueella ja että ravintojuomalla oli suurempi vaikutus. Tämä luo pohjan tuleville tutkimuksille ja lopputuloksena toivottavasti löytyy keinoja tutkia ja kuvata riippuvuussairauksien, lihavuuden sekä syömishäiriöiden kehittymistä ja taudinkulun ennustetekijöitä, tutkijalääkäri Jetro Tuulari sanoo.

Tulokset julkaistiin The Journal of Neuroscience -tiedelehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)