Verkkouutiset

SYL: Neliövuokrakatto heikentäisi entisestään vaikeaa asuntotilannetta

Ensi viikolla järjestettävässä budjettiriihessä käsitellään ympäristöministeriön esitys yleisen asumistuen neliövuokrakatosta. Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL:n mukaan esitys on huono.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Asiantuntijat Kansaneläkelaitoksesta ekonomisteihin eivät ole kiitelleet tämän vuonna 2015 kuopatun sääntelyn palauttamista asumistuen myöntöehtoihin, SYL toteaa ja pitää esitystä neliövuokrakaton palauttamisesta huonona, erilaisia asumisratkaisuja keskenään arvottavana ja asumistuen myöntämistä monimutkaistavana esityksenä.

Erityisen huolissaan SYL on neliövuokrakaton vaikutuksista opiskelijoihin, sillä suurin osa asumistuen saajista, joiden tukea katto leikkaa, pystyy korvaamaan asumistukimenetyksensä toimeentulotuella. Opiskelijat eivät saa nostaa toimeentulotukea, vaan he ovat velvoitettuja nostamaan opintolainaa.

SYL:n mukaan neliövuokrakatto ei tule laskemaan pienten asuntojen vuokratasoa keskustoissa sellaiselle tasolle, että se olisi pienituloisten ulottuvissa.

Opiskelijajärjestö huomauttaa, että jo nykyisin asumistuen enimmäismäärä on jäänyt jälkeen suurten kaupunkien keskivuokrista ja vastaa lähinnä toimeentulotuessa hyväksyttyjä kohtuullisia asumismenoja.

– Ymmärrämme ympäristöministeriön tavoitteen asumistukimenojen kasvun taittamisesta, mutta emme usko neliövuokrakaton olevan oikea lääke tähän vaivaan, SYL:n puheenjohtaja Riina Lumme toteaa.

Valtiovarainministeriön budjettiesityksen mukaan katon asettamisesta saatavat säästöt ovat minimaaliset, mutta vaikutukset pienituloisten ihmisten mahdollisuuksiin asua kaupunkien keskustoissa ovat suuret.

– Emme halua uskoa, että hallituksen tavoitteena on leikata opiskelijoiden lompakosta enää massiivisia opintotukileikkauksia enempää, mutta näin näyttäisi olevan käymässä, Lumme sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)