Verkkouutiset

”Lopetetaan kyläpoliisivouhotus. Sydämen asialla -sarja on fiktiota.”

Poliisi-kansanedustaja Kari Tolvanen luuli esityksen kyläpoliiseista olleen päättyneen kesän Ruokolahden leijona.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero katsoi elokuussa blogissaan, että kyläpoliiseja voitaisiin palauttaa pieniin kyliin.

Eduskunta kävi keskiviikkoiltana budjetin lähetekeskustelua sisäministeriön pääluokasta. Rikosylikomisariona työskennellyt kokoomuksen kansanedustaja Kari Tolvanen otti puheenvuorossaan asian esille.

– Haluan tähän loppuun sanoa, että lopetetaan nyt tämä kyläpoliisivouhotus. Tuntuu että idean isä on katsonut Sydämen asialla -ohjelmasarjaa, joka sijoittuu 1960-luvulle. Ja se ei ole edes dokumentti vaan fiktiivinen sarja, Kari Tolvanen täräytti istuntosalissa.

– Palataan tälle vuosikymmenelle ja tähän realismiin. Ei kuulu kyläpoliisit tähän maailmaan, valitettavasti on näin, hän jatkoi.

Sisäministeri Päivi Räsäsen vastauksen mukaan ministeriössä ei ole asiasta lainsäädäntösuunnitelmia. ”Poliisihallituksessa pohditaan, onko joitakin kuntia, joissa tähän olisi kiinnostusta, löytyykö sellaisia poliisimiehiä tai -naisia, jotka olisivat siihen halukkaita. Missään nimessä se ei ole mikään ratkaisu esimerkiksi harvaan asuttujen alueiden viranomaistarpeisiin mutta voi olla toki tarkoituksenmukaista joissakin yksittäisissä tilanteissa”.

Idylliä ei enää ole

Verkkouutisille Kari Tolvanen toteaa, että hän luuli kyläpoliisiesityksen olleen kesän ”Ruokolahden leijona”.

– Mutta se olikin totta. Varoja otettaisiin pois poliisin muusta työstä kuten hälytyspartioista ja työ olisi jossain ”kylässä”, kuten sotien jälkeen, Kari Tolvanen sanoo.

– Sodan jälkeen poliisi oli auktoriteetti ja ihmiset käyttäytyivät eri tavalla. Idylliä ei enää ole. Kyläpoliisi voi tuntua hyvältä idealta, jos ei ole tehnyt päivääkään poliisin työtä, hän huomauttaa.

– Kun on tehnyt ja nähnyt vaarallisia tilanteita, tietää todellisuuden, kuten että kotietsintää ei voi tehdä yksin. Yksinään vaarallisessa tehtävässä toimiminen ei tänään kuulu poliisin toimintaperiaatteisiin.

Ajatuksen takana lienee halu saada poliisi ”lähelle ihmisiä”. Kari Tolvasen mielestä oikea ratkaisu siihen kuitenkin ovat riittävät voimavarat, joilla poliisi voi hoitaa tehtäviään.

Eduskuntapuheenvuorossaan Kari Tolvanen kiitti hallitusta poliisien määrän pysymisestä 7 500 ”kipurajalla” ja lisärahasta, jolla nuoria työttömiä poliiseja saadaan palkattua. Hän kehui parlamentaarista selvitystyötä ja poliisin rahoituksen saamista pitkäjänteiseksi.

– Mitään aihetta riemunkiljahduksiin ja aaltoliikkeisiin meillä ei ole, mutta suunta on oikea. Toviottavasti menee parempaan.

Kansanedustaja myös luki budjettiesityksestä hallinnon keventämiseen liittyvän lauseen ”tarvitaan laajempaa arviointia turvallisuusviranomaisten erilaisista organisatorisista ratkaisumalleista”. Hän ihmetteli, tarkoittaako tämä rajavartioston, tullin ja poliisin johdon yhdistämistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)