Verkkouutiset

Vapaa-ajankalastajien mielestä uusi lakiesitys parantaa sääntelyä

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan tiistaina hyväksymä hallituksen esitys uudeksi kalastuslaiksi parantaa alueellisen kalastusviranomaisen eli ELY-keskuksen mahdollisuuksia ohjata kalastusta kestävämpään suuntaan, katsoo Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uutta on myös se, että lain tasolla pyritään rajoittamaan vapaa-ajankalastuksessa käytettävien verkkojen määrää yksityisvesialueilla. Lakiesityksen mukaan vapaa-ajankalastuksessa saisi käyttää enintään kahdeksaa verkkoa venekuntaa kohden.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on tyytyväinen näihin uudistusesityksiin.

SVK vaatii kuitenkin, että alueellisen kalastusviranomaisen mahdollisuudet käyttää tehokkaasti kalastuksenohjausvaltuuksia täytyy turvata riittävillä henkilöstöresursseilla. Alueellisen kalastushallinnon alasajo uhkaa lakiuudistuksen toteuttamista.

– Kolmen vuosikymmenen masentavat kokemukset kalastusalueiden ja osakaskuntien kalastuksen säätelyn tehottomuudesta osoittavat, että uudistus tulee tosi tarpeeseen, järjestö sanoo.

Vapaa-ajankalastuksessa käytettävien verkkojen määrän rajoittaminen myös yksityisvesialueilla on SVK:n mielestä merkittävä periaatteellinen uudistus, vaikka verkkojen enimmäismäärä venekuntaa kohden on keskusjärjestön mielestä liian korkea. Verkkokalastuksen säätely tähtää erityisesti uhanalaisten vaelluskalakantojen suojeluun ja elvyttämiseen.

Hyvää SVK:n mielestä on myös se, että kalastonhoitomaksun hinta pidettiin kohtuullisella tasolla.

Vapaa-ajankalastajien tavoitteet yleiskalastusoikeuksien kehittämiseksi eivät toteutuneet hallituksen esityksessä. Siksi keskusjärjestön mielestä on hyvä, että maa- ja metsätalousvaliokunta mietinnössään edellyttää selvitystä vetouistelumahdollisuuksien lisäämisestä liittämällä kalastuksenhoitomaksuun mahdollisuus lunastaa eri maksulla oikeus kahden lisävavan ja -vieheen käyttöön sekä selvitystä kelaonginnan muuttamisesta maksuttomaksi yleiskalastusoikeudeksi.

Lue myös:

PS kalastuslaista: Lisää ELY–keskusten valtaa ja hallintobyrokratiaa

Kokoomuksen Sankelo kalastuslaista: Kalavesien omistajien asema ei oleellisesti muutu

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)