Verkkouutiset

Suun terveys ei parane paikkaamalla

Annettu hoito ja hoidon tarve eivät kohtaa suun terveydenhuollossa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suhteellisen terveille lapsille ja nuorille tehdään terveyskeskuksissa paljon tarkastuksia ja ehkäiseviä toimenpiteitä. Aikuisille tehdään taas enimmäkseen paikkauksia, kun he olisivat ehkäisevien toimenpiteitten, ienhoitojen ja proteettisten hoitojen tarpeessa.

On arvioitu, että jopa kaksi kolmasosaa aikuisista kärsii hoitoa vaativista iensairauksista. Kuitenkin työikäisten ja eläkeikäisten iensairauksia hoidetaan vähän.

– Vaikka myös aikuiset voivat hakeutua suun terveydenhuoltoon, kolmannes kaikista toimenpiteistä tehdään lapsille ja nuorille, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tuoreesta tutkimuksesta, jonka tulokset on julkaistu Community Dental Health-tiedelehdessä.

Aika menee korjaaviin toimenpiteisiin

Hampaiden paikkaus, juurihoidot, puudutukset ja tarkastukset vievät 60 prosenttia hoitohenkilökunnan kliinisestä työajasta terveyskeskuksissa.

Tuhatta työikäistä aikuista kohti tehtiin tutkimusvuonna 2009 kaikkiaan 1457 paikkaustoimenpidettä ja 1142 tarkastusta. Tuhatta eläkeikäistä kohti tehtiin vielä enemmän toimenpidettä – 1561 paikkausta ja 1175 tarkastusta.

– Syy tähän on käytössä olevien muovipaikka-aineiden heikko kestävyys purentarasituksessa ja tähän sekä huonoon suuhygieniaan liittyvä reikiintyminen ja vanhojen paikkojen jatkuva uusimistarve ja se, ettei uusintapaikkauksen sijasta käytetä kestävämpiä ratkaisuja, sanoo THL:n professori Eeva Widström laitoksen tiedotteessa.

– Isojen muovipaikkojen tilalle tehtävien proteettisten kruunujen kertakustannus on korkeampi, mutta pidemmällä aikajaksolla tämä kestävämpi ratkaisu olisi edullisempi potilaalle ja myös hoitojärjestelmälle.

Lapsille ja nuorille tehtiin etupäässä tarkastuksia (1265) ja oikomishoitotoimenpiteitä (1007), mutta myös paljon (792) kariesta ehkäisemään tarkoitettuja toimenpiteitä.

Ehkäiseviä toimenpiteitä, kuten suuhygieniaopetusta ja fluorikäsittelyjä, tehtiin aikuisille todella vähän (193 000 työikäistä ja 218 000 eläkeikäistä kohti). Proteettisia hoitotoimenpiteitä tehtiin hyvin vähän, 27 000 työikäistä ja 102 000 eläkeikäistä kohti. Kaikkiaan tutkimusvuonna tehtiin 8,9 miljoonaa hoitotoimenpidettä 1,7 miljoonalle hoidossa käyneelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)