Verkkouutiset

Hoitajaliitto: Sote-uudistuksella voidaan vahvistaa lähipalveluita

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin edustajisto odottaa sote-uudistuksen parantavan mahdollisuuksia saada tarvittavaa hoitoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SuPer on jo usean vuoden ajan todennut, että kuntien rahapula on tulevaisuuden suurin ongelma sote-palvelujen tuottamisessa.

– Rahoitus turvataan suurilla alueilla, jotka rahoittavat ja tuottavat palvelut. Päätös mitä ja miten sote-toiminnot tuotetaan, on merkittävä asia asiakkaiden ja henkilöstön kannalta. Keskeistä uudistuksessa on, että lähipalveluita vahvistetaan, SuPerin edustajisto toteaa.

SuPerin mielestä sote-uudistus on erinomainen mahdollisuus, mutta siitä voi tulla myös suuri uhka. Asiantuntijoiden ja poliitikkojen päätöksillä on keskeinen rooli siinä, millaiseksi uudistus kehittyy.

– Tähän mennessä on tehty vain suuntaa-antavia päätöksiä: sote-alueita on viisi sekä on annettu alkusysäys yhteisvastuulliselle rahoitukselle. Palveluiden tuottamisessa on huomioitava myös, miten tulevaisuudessa tarjotaan paras mahdollinen kokonaisuus.

SuPerin edustajiston mukaan on oltava vähemmän hallintoa ja erilaisia tuotanto-organisaatioita. Säästyvät rahat on ohjattava lähipalveluiden varmistamiseen.

Viiden sote-alueen toimiessa järjestelyvastuussa palvelut pitää liiton mielestä tuottaa pääosin riittävän suurten kuntayhtymien pohjalta. Yksityiset palveluntuottajat ja järjestöt täydentävät julkisia palveluita.

SuPer muistuttaa myös, että rahoituksen turvaaminen sote-palveluille vahvistaa kuntien taloutta ja vähentää tarvetta säästötoimille, esimerkiksi lomautuksille.

– Se antaa myös mahdollisuuden saada koulutetun hoitohenkilökunnan mitoitus kuntoon. Riittävä rahoitus on edellytys myös tukipalvelujen turvaamiselle. Näin parannetaan hoidon laatua ja hoitajien työssä jaksamista sekä turvataan alalle riittävä koulutettu työvoima myös jatkossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)