Suomi valmis lähettämään kymmeniä asiantuntijoita Kreikkaan

Suomi on valmis lähettämään Kreikkaan kymmeniä asiantuntijoita avustamaan EU:n ja Turkin välisen sopimuksen toimeenpanossa.

  • LKS 20160321 Refugees and migrants line up for a goods distribution by the Hellenic Red Cross outside a passenger terminal used as shelter for refugees and migrants at the port of Piraeus near Athens, on March 21, 2016. A total of 1,662 migrants have landed on Greek islands near Turkey since a landmark EU-Turkish deal on curbing the influx took effect on March 19, a Greek coordination panel said on March 20. Half of the migrants -- 830 -- arrived on Chios and 698 others on Lesbos. From midnight March 18, all migrants landing on the Greek islands faced being sent back to Turkey. For every Syrian sent back, the European Union will resettle one Syrian from the Turkish refugee camps where nearly three million people are living. / AFP / ANGELOS TZORTZINIS - LEHTIKUVA / AFP

    Pakolaisia Pireuksen satamassa maanantaina.

    ()

Lähtövalmiudessa on kymmenen poliisia, neljä rajaturvallisuusasiantuntijaa sekä kymmenen Maahanmuuttoviraston turvapaikka-asiantuntijaa.

Lisäksi Kreikassa Frontex-operaatioon osallistuvan vartiolaiva Merikarhun toiminta-aikaa voidaan jatkaa kuukaudella toukokuun puoliväliin asti.

Suomi on lähettämässä Kreikkaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta myös materiaaliapua kuten telttoja.

Pelastuspalvelumekanismin kautta voidaan lähettää pyydettäessä myös asiantuntijoita esimerkiksi 3-5 hengen tiimeissä. Nämä tiimit tukisivat paikallisviranomaisia esimerkiksi leirimajoituksen rakentamisessa ja muissa tehtävissä, joissa voidaan hyödyntää pelastusalan asiantuntemusta.

EU ja Turkki ovat sopineet, että Kreikkaan laittomasti tulleet ihmiset palautetaan Turkkiin ja EU-maat ottavat suoraan Turkista vastaan saman määrän Syyrian pakolaisia. Sopimuksen toteuttamiseksi Kreikka on pyytänyt ja jäsenmaat luvanneet asiantuntijoita maahantulijoiden rekisteröintiin Kreikassa ja palauttamiseen Turkkiin.

Lopullinen päätös asiantuntijoiden lähdöstä tehdään, kun Kreikka tarkentaa avunpyyntöään ja ilmoittaa lähetettävien asiantuntijoiden sijoituspaikat.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.