Verkkouutiset

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö? ”1930-luvulla Stalin tuli väliin”

Venäjä ei ehkä katso yhteistyötä hyvällä, sanoo ruotsalaiskirjailija Ulkopolitiikka-lehdessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsalainen kirjailija-toimittaja Mikael Holmström suhtautuu epäillen Suomen ja Ruotsin väliseen puolustusyhteistyöhön. Hänen mukaansa sitä on suunniteltu pitkään, mutta tuloksia on kertynyt vähän.

– Olen kuullut 15–20 viime vuoden aikana paljon ylistystä ja kauniita sanoja pohjoismaisesta puolustuksesta. Lukuisiin selvityksiin ja ehdotuksiin verrattuna yhteistyötä on lopulta aika vähän, Holmström sanoo Ulkopolitiikka-lehdessä.

Holmström julkaisi neljä vuotta sitten kirjan Den dolda allianssen (Salattu liitto), jossa hän osoitti Ruotsin ja Naton läheisen mutta salatun yhteistyön kylmän sodan aikana.

Suomen ja Ruotsin sotilasyhteistyöhön suhtaudutaan molemmissa maissa myönteisesti.

– Se nähdään hyvin myönteisessä valossa, koska sen ei katsota provosoivan Venäjää. Mutta olemmeko varmoja, että yhteistyö nähdään Moskovassa yhtä myönteisesti? Holmström kysyy.

– Kun Suomi ja Ruotsi suunnittelivat 1930-luvun lopussa Ahvenanmaan saarten puolustamista yhdessä, Stalin tuli väliin ja laittoi näille suunnitelmille pisteen.

Neuvostoliitto vastusti myös 1940-luvulla Skandinavian maiden yhteistyötä, hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)