Verkkouutiset

Suomi jäämässä jälkeen tieteen huippumaista yhä enemmän

Suomi sijoittuu maailman keskitason yläpuolelle tieteellisen vaikuttavuuden kansainvälisessä vertailussa, mutta ero tieteen huippumaihin on Suomen Akatemian viime vuosina kasvanut.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Olemme jäämässä yhä enemmän jälkeen vertailumaista. Yliopistojen ja tutkimusyhteisöjen on tehtävä jatkossa selkeästi enemmän valintoja ja keskityttävä vahvuusalueilleen ja niistä nouseviin uusiin avauksiin sekä lisättävä yhteistyötä, todetaan Suomen Akatemian perjantaina julkistamassa Tieteen tila 2014 -raportissa.

Suomen asema on tieteen kentällä pysynyt melkein samalla tasolla koko 2000-luvun, mutta samaan aikaan monet muut maat ovat kyenneet parantamaan asemiaan.

Tieteenalat suomalaisissa yliopistoissa ovat usein pieniä ja sama ala on edustettuna hyvin monessa yliopistossa. Suomen Akatemian pääjohtaja Heikki Mannilan mukaan maamme yliopistojen olisikin profiloiduttava, terävöitettävä keskinäistä työnjakoa ja lisättävä yhteistyötä.

– Valintojen tekemiseen tulee kannustaa merkittävillä rahoitusratkaisuilla, Tieteen tilan ohjausryhmän puheenjohtaja Mannila sanoo.

Myös yliopistojen ja tutkimuslaitosten välistä työnjakoa ja yhteistyötä on kehitettävä edelleen.

– Valinnat konkretisoituvat erityisesti professorien rekrytoinneissa. Rekrytointimenettelyjä on tehostettava. Pääsääntöisesti kaikki professuurit pitäisi avata kansainväliseen hakuun ja uusien urajärjestelmien mahdollisuudet hyödyntää, raportin suosituksissa todetaan.

Tutkimusinfrastruktuurit ovat tutkimuksen kannalta hyvin merkittäviä, ja niiden kehittäminen vaatii myös runsaasti valintoja.

Raportin mukaan kansainväliset yhteisjulkaisut ovat tieteellisesti selkeästi vaikuttavampia kuin pelkästään kotimaisin voimin tehdyt julkaisut.

– Tutkimusorganisaatioiden, tutkijoiden ja tutkimusrahoittajien tulee ratkaisuissaan painottaa suunnitelmallista ja pitkäjänteistä kansainvälistä yhteistyötä, raportissa esitetään.

Yhteenvetoraportti ja yksityiskohtainen materiaali on saatavilla Suomen Akatemian verkkosivuilla osoitteessa www.aka.fi/tieteentila.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)