Verkkouutiset

Suomalaiset tekevät omin päin vääriä valintoja lääkeostoksilla

Itsehoitolääkinnässä tarvitaan useimmiten apteekin ammattilaisen ohjausta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen Apteekkariliiton teettämän tutkimuksen mukaan apteekkien farmaseuttinen henkilökunta puuttuu päivittäin asiakkaiden virheellisiin valintoihin suosittelemalla hoitosuositusten mukaista valmistetta, lääkkeetöntä hoitoa tai ohjaamalla lääkäriin.

Moni suomalainen tuntuu Apteekkariliiton mukaan kuvittelevan, että lääkkeen valitseminen apteekista on helppoa.

Apteekkarilehden tekemä tutkimus osoittaa, että itsehoitolääkinnässä tarvitaan useimmiten apteekin ammattilaisen ohjausta.

Apteekin ammattilaiset arvioivat, että yli 60 prosenttia asiakkaista tarvitsee neuvontaa tullessaan ostamaan ilman reseptiä myytäviä lääkkeitä. Tutkimuksen mukaan kuitenkin vain reilu kolmannes (38 %) asiakkaista kysyy neuvoja oma-aloitteisesti.

Tyypillisesti asiakkaat yrittävät ostaa esimerkiksi allergiasilmätippoja silmätulehduksen hoitoon, närästyslääkettä antibioottiripuliin tai hiivalääkettä intiimialueen bakteeritulehduksen hoitoon.

– Apteekkien päivittäisissä asiakaskohtaamisissa on suuri kansanterveydellinen arvo. Apteekkien asiantuntemuksella opastetaan asiakkaita hoitosuositusten mukaiseen hoitoon, sanoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Apteekkien neuvonnan perusteella lähes joka toinen (42 %) asiakas päätyy valitsemaan jonkun muun itsehoitovalmisteen kuin sen, jota he ovat alun perin tulleet ostamaan.

Farmasian ammattilaisen työnkuvaan ja ammattietiikkaan kuuluu ohjata asiakas lääkärin vastaanotolle, jos hän epäilee, että vaiva ei tule helpottumaan itsehoidolla.

Neljä viidestä (80 %) kyselyyn vastanneesta ohjaa asiakkaita lääkäriin vähintään kerran viikossa tai useammin. Joka viides (20 %) ohjaa asiakkaita lääkäriin päivittäin.

Apteekkarilehden kyselyn aineisto kerättiin avoimena kyselynä, johon Apteekkariliiton jäsenapteekeissa työskenteleviä farmaseutteja ja proviisoreita pyydettiin vastaamaan. Kyselyyn vastasi yhteensä 676 apteekin ammattilaista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)