Verkkouutiset

Rakennusliiton Kyösti Suokas: Nyt halutaan leikata ylityökorvaukset

Ylityökorvaukset ja sunnuntailisät ovat Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokkaan mukaan leikkauslistalla. Suokkaan mukaan tässä käytetään nyt savuverhona menossa olevaa työaikalain kokonaisuudistusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kyösti Suokas viittaa blogissaan Helsingin Sanomien maanantaiseen pääkirjoitukseen uuden työaikalain valmistelusta. Lehti vaatii lisää joustavuutta työaikoihin.

Lehden mukaan kellokortit ja kulunvalvontaohjelmat joutaisivat useimmissa töissä museoon.

– Ajankäytöllä voidaan kuulemma mitata yhä harvempaa tehtävää. Tämä on yleisesti esitetty, mutta asiantuntematon ja propagandistinen väite, Suokas kirjoittaa.

Hänen mukaansa valtaosaa teollisuudessa ja palvelualoilla tehtäviä töitä valvotaan nyt ja tulevaisuudessa työaikaseurannalla.

– Uudet seurantavälineet, kuten älypuhelimet, lisäävät keinoja työaikavalvontaan. Rakennusalalla, jossa kellokortteja ei työmailla perinteisesti ole käytetty, kulunvalvonnan mahdollistavat älykortit muuttuvat käytännön kellokortiksi.

Suokkaan mielestä tämä ei ole pelkästään huono asia. Rakennusalan harmaan talouden torjunta perustuu siihen, että jokainen työmaalla liikkuja tiedetään.

– Älykortti rekisteröi työntekijän työmaan työntekijäluetteloon automaattisesti ja pimeän työn tekeminen käy yhä vaikeammaksi.

Suokas toteaa, että nykyaikainen kulunvalvonta mahdollistaisi myös rakennusalalla jo pitkään työehtosopimuksissa olleiden työaikajoustojen käytön.

– Vuosien varrella on sovittu lukuisista paikallisesti sovittavista työaikajoustoista ja ne ovat, toisin kuin Helsingin Sanomat kirjoittaa, myös järjestäytymättömien yritysten käytössä, hän huomauttaa.

Suokkaan mukaan ongelmana kuitenkin on, että työnantajat eivät näistä joustoista sovi.

– Vuosikymmeniä työehtosopimuksiin erilaisia joustavia työaikoja kynäilleenä olen tullut vakuuttuneeksi, että työ on ollut turhaa. Työnantajat haluavat päättää työajoista yksin. Paikallisen sopimisen lisääminen käsitetään lisääntyväksi oikeudeksi määrätä. Kesällä teetettäisiin pitkää päivää ja talveksi pantaisiin lomalappu kouraan. Eihän tällainen työaikajärjestely toki sopimalla voisi syntyäkään, hän kirjoittaa.

Suokkaan mielestä työaikalain kokonaisuudistuksessa joustavuuspuheet ovat vain savuverho.

– Elinkeinoelämän Keskusliiton ja markkinaliberaalin SOS-hallituksen strategia on leikata työvoimakustannuksia, siis työntekijöiden palkkaa. Työaikalain uudistuksella halutaan kuohia ylityökorvaukset, ja jos voimat riittävät, myös sunnuntaityölisät. Tästä käydään varsinainen vääntö, muu tarina on löysää sanahelinää, Suokas sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)