Verkkouutiset

Sunnuntaisuomalainen: Lääkäreitä ohjeistetaan luopumaan tarpeettomista hoidoista

Tutkimusten mukaan monet yleisesti käytettävät hoidot ovat tarpeettomia, vanhentuneita ja kalliita. Siksi lääkäreitä kehotetaan välttämään tiettyjen sairauksien hoitoa tietyillä menetelmillä, kertoo Sunnuntaisuomalainen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lääkäreiden avuksi on koottu Vältä viisaasti -lista.

– Tiettyjä hoitoja käytetään, vaikka niitä ei pitäisi käyttää, tiivistää Käypä hoito -toimituksen päätoimittaja Jorma Komulainen Sunnuntaisuomalaiselle.

Tällä hetkellä suomalaisia Vältä viisaasti -hoitosuosituksia on olemassa 20, kymmenestä eri sairaudesta. Suositukset koskevat esimerkiksi alahengitystieinfektioita, alaselkäkipua, atooppista ihottumaa, diabetesta ja kohonnutta verenpainetta.

Tavoitteena on, että vuonna 2018 lääkärit voisivat tarkastaa turhat hoito-ohjeet vähintään 50 ohjeen listasta. Näitä hoito-ohjeita ei suomalaisessa terveydenhoidossa enää käytettäisi.

Listan taustalla on Lääkäriseura Duodecim. Seura on tehnyt myös valtakunnallisesti arvostetut Käypä hoito -suositukset, joita käytetään terveydenhoidossa laajasti. Suositukset tehdään yhdessä erikoislääkäriyhdistysten kanssa.

Useita sairauksia hoidetaan todistetusti väärin. Joistakin hoidoista on potilaalle jopa enemmän haittaa kuin hyötyä. Esimerkiksi iskiaksesta kärsivälle ei määrätä enää vuodelepoa vaan tavallista aktiivista elämää.

Turhista hoidoista tulee yhteiskunnalle myös turhia kustannuksia. Uusien suositusten mukaan esimerkiksi jokaisen keuhkokuumeen sairastaneen potilaan keuhkoja ei tarvitse röntgenkuvata, jos potilas paranee sairaudesta hyvin eikä riskitekijöitä ole.

Jorma Komulainen muistuttaa, etteivät suositukset korvaa lääkärin näkemystä yksittäisen potilaan parhaasta hoidosta. Lääkärit kuitenkin käyttävät jo nyt Vältä viisaasti -suosituksia potilaiden kanssa, ja palaute on ollut hyvää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)