Verkkouutiset

Sunnuntaisuomalainen: Ulkomaalaisille suomalaisia kovemmat raiskaustuomiot

Raiskauksesta syytetty ulkomaan kansalainen saa useammin ehdottoman vankeustuomion kuin suomalainen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalaisen selvityksestä käy ilmi, että alempien oikeusasteiden raiskaustuomioissa lähes puolet ulkomaalaisista tuomitaan ehdottomaan vankeuteen.

Kun syytettynä on Suomen kansalainen, ehdottomien tuomioiden osuus on runsas neljännes.

Hylättyjä tai rauenneita syytteitä on suhteellisesti saman verran kansallisuudesta riippumatta.

Erojen selittäminen vaatisi tarkempaa tutkimusta, sanoo suunnittelija Hannu Niemi Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.

– Yksi mahdollisuus on, että ulkomaalaisten tekemien rikosten luonne on erilainen. Ne voivat olla väkivaltaisempia tai raaempia. Se ei kuitenkaan välttämättä johdu siitä, että ulkomaalaiset olisivat väkivaltaisempia, vaan olosuhteista, Niemi sanoo.

Olosuhteilla Niemi tarkoittaa sitä, että ulkomaalaisten teot saattavat olla useammin niin sanottuja puskaraiskauksia, joissa uhri vastustelee ja väkivaltaa käytetään enemmän.

Suomalaisille tyypillinen raiskaus taas tehdään humalassa esimerkiksi jatkoilla, eikä siihen välttämättä liity samanlaista fyysistä väkivaltaa.

Niemi pitää epätodennäköisenä, että tuomioistuimet kohtelisivat ulkomaalaisia epätasa-arvoisesti.

– En jaksa uskoa, että suomalainen tuomioistuin systemaattisesti syrjisi ketään. Kyllä lähtökohta on, että tuomiot perustuvat teon vakavuuteen ja syyllisyyden määrään riippumatta siitä, kuka on syytettynä.

Sunnuntaisuomalainen selvitti Tilastokeskuksesta, millaisia tuomioita raiskausrikoksista jaettiin vuosina 2010–14. Kyseisinä vuosina raiskauksesta oli syytettynä alioikeudessa kaikkiaan 428 Suomen kansalaista ja 180 ulkomaalaista tai kansalaisuudeltaan tuntematonta henkilöä. Törkeästä raiskauksesta syytteessä oli 50 suomalaista ja 15 ulkomaalaista tai kansalaisuudeltaan tuntematonta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)