Verkkouutiset

Sunnuntaisuomalainen: Maahanmuuttajien työsuhteita lopetettu pankkitilin puutteessa

Maahanmuuttajilla on usein vaikeuksia avata pankkitili tai saada verkkopankkitunnuksia, kertoo Väli-Suomen median Sunnuntaisuomalainen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Joissain tapauksissa maahanmuuttajien palkkoja on jouduttu maksamaan käteen tai esimerkiksi ystävien tai järjestöjen tileille. Työsuhteita on myös lopetettu pankkitilin puuttumisen takia.

– Tilanne on ollut tällainen jo useita vuosia. Tämä on iso ongelma, sillä palkan maksamiseen tarvitaan tiliä. Asia koskee vuosittain satoja maahanmuuttajia, ylitarkastaja Hanna Välimaa Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta toteaa Sunnuntaisuomalaiselle.

Toisinaan pankkitilin avaaminen on sujunut, mutta verkkopankkitunnuksia maahanmuuttajalle ei olekaan myönnetty. Tällaisesta on menossa kaksi oikeustapausta, joista ei vielä ole lainvoimaisia päätöksiä. Toisessa EU-kansalaisen kansallista passia ja toisessa Yhdysvaltain kansalaisen passia ei hyväksytty henkilöllisyyden todentamiseen verkkopankkitunnusten saamiseksi.

Käytännön ongelmien lisäksi monet maahanmuuttajat painivat suomen kielen kanssa. Kotouttamiseen kuuluu kymmenen kuukauden ajan seitsemän tuntia opiskelua päivässä, mitä monet opettajatkin pitävät varsin kovana tahtina.

Suomi sääti kotouttamisesta lailla jo 16 vuotta sitten. Alkukartoituksen jälkeen jokaiselle maahanmuuttajalle laaditaan kotouttamissuunnitelma. Seuraa kielikoulutusta, perehtymistä suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään. Suomen kielen pitäisi olla hallussa kymmenessä kuukaudessa.

Tänä vuonna kotouttamiskoulutukseen käytetään 52 miljoonaa euroa. Aiemmin kaavailtiin, että summa olisi ollut 54 miljoonaa – näin koulutusjonoja olisi voitu purkaa rivakammin.

Maahanmuuttajissa on myös luku- ja kirjoitustaidottomia.

Työ- ja elinkeinoministeriön maahanmuuttojohtaja Kristina Stenmanin mielestä myös Suomessa pitäisi oppia hyväksymään riittävä kielitaito.

– On monia töitä, joissa ei tarvita täydellistä kielitaitoa. Muualla maailmassa sietokykyä on paljon enemmän ja eri kieliä käytetään rinnakkain.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)