"Alastomana Helsingissä" - maailmalla julkaistiin erilainen matkakertomus Suomesta

Filippiiniläislehden turistijutussa ihmetellään Helsingin alastomia patsaita.

  • LKS 20080430 KUVITUSTA / STT / HAVIS AMANDA Hehkeä Manta täyttää syksyllä sata vuotta. Vaahdossa kylpevä Havis Amanda Helsingissä 28. huhtikuuta 2008. LEHTIKUVA / PEKKA SAKKI

    Havis Amanda on jo 108-vuotias.

    ()

Filippiiniläiseen Sunstariin kirjoittava Cherry Ann T. Lim on käynyt Helsingissä tutustumassa tunnettuihin nähtävyyksiin. Perusteellinen matkailujuttu on otsikoitu "Alastomana Helsingissä".

Hän kertoo lapsena saaneensa ensimmäisen käsityksensä Suomesta tuijottamalla kotona puupöydän lasin alla ollutta mustavalkoista valokuvaa kauniista vaaleasta naisesta, joka oli Miss Suomi. Kuva saattoi siis esittää Armi Kuuselaa.

"Joitain kauneuskilpailuja myöhemmin" kirjoittaja kertoo tulleensa Helsinkiin kesällä Itämeren halki Tukholmasta laivalla, joka ei edes tuntunut merenkäynniltä.

Lim kertoo Temppeliaukion kirkosta, Olympiastadionin tornin rakentamisesta keihäänheittäjä Matti Järvisen kultakiskaisun 72,71 metriä korkuiseksi ja Paavo Nurmen patsaasta.

– Pronssipatsaassaan Nurmi esitetään juoksemassa - ja alastomana. Se ei johdu siitä että hän piti juoksemisesta ilkosillaan tai juoksemisesta kerran rakastajan vihaista aviomiestä pakoon. Kuvanveistäjä pikemminkin otti inspiraation muinaisen Kreikan ja Rooman klassisesta taiteesta, joka suosi alastomia.

Lim selvittää lukijoilleen Sibelius-puiston taideteoksen 600 putkesta. "Emme saa kuitenkaan koskaan tietää oliko säveltäjä alaston vai ei, koska Lentävästä Suomalaisesta poiketen vain hänen päänsä on kuvattu".

Kauppatorilla ihmetellään Helsingin kaupungintaloa, joka näyttää enemmän museolta kuin byrokraatin virastolta. Sen takana lounaan kalorit häviävät, kun turistit löytävät Senaatintorin tuomiokirkkoineen ja valtioneuvoston linnoineen.

Filippiiniläiskirjoittaja kertoo oppaan kehottaneen tapaamiseen Alastoman Leidin luona tunnin päästä. Kyse on Havis Amandasta, jonka alastomuuden yli sata vuotta sitten herättämästä skandaalista kerrotaan.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.