Verkkouutiset

Onko Suomi varautunut vedenalaisen toiminnan torjumiseen – ”puhutaan sensoreista”

Eduskunnassa käsiteltiin Ruotsin sukellusvenejahdin suomalaisia ulottuvuuksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) kysyi eduskunnan kyselytunnilla Suomen mahdollisuuksista antaa ja vastaanottaa sotilaallista apua. Sitä edellyttävät selvitykset, mutta lainsäädäntö on puutteellinen.

Kanerva halusi tietää, olisiko nyt hyvä hetki tuoda eduskuntaan esitys avun mahdollistamisesta.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) vastasi, että kriisinhallintalakia ollaan uudistamassa ja tarvittavia esityksiä tuodaan mahdollisimman pian.

Hänen mukaansa nykyisessä lainsäädännössä on esteitä, jotka eivät koske vain sotilaallista tai sotilaiden antamaa apua vaan myös pelastusyhteistyötä.

Jatkokysymyksessään Ilkka Kanerva kysyi, onko Suomi omalta osaltaan varautunut mahdollisen vedenalaisen toiminnan torjumiseen omilla aluevesillämme.

Puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mukaan Suomella on ”tietenkin vedenalainenkin valvonta koko ajan, aika samantyyppinen kuin Ruotsilla. Puhutaan sensoreista”.

Haglundin mukaan Suomen koko pitkälle rannikkoalueelle ei ole resursseja kiinteiden sensoreiden pitämiseen.

– Nämä ovat tietenkin sijoittuneet niille paikoille, jotka ovat strategisesti tärkeimpiä. Ruotsilla on samantyyppinen järjestys ja sen ohella lisäksi omat sukellusveneensä, joiden avulla heidän kykynsä toimia veden alla on parempi kuin meidän, mutta meidän tilanteemme on kohtuullisen hyvä, Carl Haglund sanoi.

Naapurien kesken

Sdp:n Johannes Koskinen kysyi meri- ja ilmavalvonnan tilannetietojen vaihtamisesta ”naapurimaiden, siis muiden pohjoismaiden” kesken.

Puolustusministeri Carl Haglundin mukaan meritilannekuvan osalta ”järjestely toimii jo varsin hyvin esimerkiksi Ruotsin kanssa”.

Ilmatilannekuvan tietojenvaihdon vauhdittamisesta entisestään Haglund kertoi jo puhuneensa Ruotsin uuden puolustusministerin kanssa.

– Voimme myös sitä kautta tukea toisiamme ja edesauttaa tilannetietoa ja sitä kautta ehkä ennaltaehkäistä myös näitä ilmatilanloukkauksia. Joten tämä on tärkeä asia ja se pitäisi saada edelleen parempaan kuntoon, Haglund vastasi.

Keskustan Seppo Kääriäinen kysyi ”Tukholman saariston mysteerin selvittämisestä”. Hän halusi tietää, onko meritilannekuvan järjestelmästä ollut hyötyä mysteerin ratkaisemisessa.

Carl Haglund vastasi, että meritilannekuva keskittyy merenpinnan yläpuolella olevaan toimintaan eikä ole varmaa tietoa siitä, mitä Ruotsin vesissä on ollut tai onko siellä ollut jotain.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)