Verkkouutiset

MTV: Hitlerin ”purkinavaaja” päätti venäläisten ilmaherruuden Kannaksella

Saksalaisen lento-osasto Kuhlmeyn toimintaa kesällä 1944 tutkinut kirjailija pitää tukea merkittävänä Suomen jalkaväelle, kertoo MTV.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saksalaisen lento-osaston tuki auttoi merkittävästi jalkaväkeä vetäytymisvaiheessa Kannaksella.

– Tuki oli tehokasta. Osaston tukikohta, Immolan kenttä, oli niin lähellä rintamaa, että päivässä pystyttiin tekemään jopa viisi operaatiota 3-18 koneen lentueilla, kirjailija Hannu Valtonen sanoo MTV:lle.

Immolan kenttä sijaitsee Imatran koillispuolella. Sijainti oli tärkeä, koska suurin osa suomalaisista koneista oli sijoitettu muualle. Myös kuuluisa Adolf Hitlerin vierailu marsalkka C.G.E. Mannerheimin 75-vuotissyntymäpäiville tapahtui Immolassa.

Everstiluutnantti Kurt Kuhlmeyn osasto tuli Kannakselle edellisestä asemapaikastaan Virosta. Marsalkka Mannerheim pyysi apua Saksalta Venäjän aloittaessa kesäkuun alussa suurhyökkäyksen. Apua pyydettiin 9. kesäkuuta ja jo 17. kesäkuuta Kuhlmeyn osasto oli Kannaksella.

Osastolla oli 70 konetta, joista osa oli kuuluisia syöksypommittajia Junkers Ju 87 D-5 Stukia, Hitlerin ”purkinavaajia”. Kone oli tarkka, mutta siinä ei ollut panssarointia ja sen aseistus oli kevyt. Tunnusomaista Stukille oli pahaenteinen ujellus sen syöksyessä hyökkäykseen. Ulvovan äänen sai aikaan sireenit, jotka oli sijoitettu laskutelineisiin ja niiden tarkoitus oli herättää pelkoa vihollisen maajoukoissa.

Valtosen mukaan Kuhlmeyn osasto oli tärkeässä roolissa Kannaksella ja käytännössä lopetti Venäjän ilmaherruuden.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)