Verkkouutiset

”Paikallinen sopiminen ratkaisee Suomen tulevaisuuden”

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan suomalainen yhteiskunta on liian jäykkä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Konsensus on tulosvastuussa meille kaikille suomalaisille – että saamme aikaan kasvua ja työpaikkoja, Alexander Stubb totesi Ylen Ykkösaamussa, suunnaten sanansa työmarkkinaosapuolille.

– Jos he eivät siinä onnistu, me käytämme demokraattista valtaa ja vastuuta, ja teemme ne päätökset itse.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti keskiviikkona, ettei se tee enää tupo-ratkaisuja. AKT taas kertoi torstaina, ettei se suostu työmarkkinaosapuolille ehdotettuun yhteiskuntasopimukseen. Tämän on tulkittu olevan este koko sopimuksen toteutumiselle. Vaihtoehtona ovat hallituksen väläyttämät niin kutsutut pakkolait. Niiden valmistelu on Stubbin mukaan jo aloitettu.

Tärkein uudistus olisi Stubbin mielestä paikallisen sopimisen järjestelmän luominen.

– Se tulee ratkaisemaan monella tapaa Suomen tulevaisuuden, Stubb sanoi.

Hänen mukaansa suomalainen yhteiskunta on jäykkä ja kärsii muutosvastarinnasta.

– Tarvitsemme muutosmyötävirtaa. Käytännössä se tarkoittaa enemmän joustavuutta työmarkkinoille ja enemmän paikallista sopimista.

Stubb totesi tavoitteen olevan tärkeämpi kuin tapa, jolla se saavutetaan. Sopiminen olisi hänen mielestään kuitenkin paras vaihtoehto.

– Tärkeintä on, että saamme kunnianhimoisen paikallisen sopimisen järjestelmän. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että paikallisella tasolla voidaan pitkälti sopia palkoista ja työajoista, Stubb luonnehti.

Stubb kommentoi myös hallintarekisteriuudistuksesta eduskuntakeskustelun aikana antamiaan kommentteja. Keskustelussa Stubb sanoi, että 90 prosenttia viranomaisten uudistuksesta antamista lausunnoista on ollut positiivisia.

Helsingin Sanomien mukaan lausunnon antaneista 21 viranomaisesta kymmenen vastusti hanketta, yhdeksän ei ottanut kantaa ja kaksi kannatti.

– Ilman muuta debatin tuoksinassa tekee virheitä. Tämä oli yksi niistä. Näitä voi toki sitten laskea monella tavalla, ja katsoa, onko kyse viranomaislausunnoista vai ei, Stubb sanoi.

Stubb totesi myöhemmin, että polemiikkia herättäneestä hallintarekisteriuudistuksesta on liikkeellä paljon väärinkäsityksiä.

– Tärkeintä on, että meillä on pääomat täällä, ja jos ne virtaavat ulos, me teemme verotietojen vaihtoa maiden välillä. Se edesauttaisi avoimuutta. Enpä usko, että monet viranomaiset kytkeytyvät siihen, että jos meillä olisi hallintarekisteri, se jollain tavalla huonontaisi nykyistä tilannetta. Nykyinen tilanne on heikko.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)