Verkkouutiset

Stubb nimesi ”harmaan vyöhykkeen” keskustalaisia

Pääministerin mukaan irtiotto läntisistä instituutioista nykyisessä vähän jännittyneessä tilanteessa on huono signaali.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb totesi Yle Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla olevansa huolestunut suomalaisesta ulko- ja turvallisuuspoliittisesta keskustelusta.

– Ymmärrän sen epävarmuuden tunteen, sen ilmapiirin, mikä tällä hetkellä Venäjän toimien syystä on. Mutta en pidä siitä, että meillä on tahoja Suomessa, jotka reagoivat Venäjän toimiin samalla tavalla kuin Suomi reagoi Neuvostoliiton toimiin joskus aikoinaan, Alexander Stubb sanoi.

– Minä en halua että Suomi koskaan enää on yksin. En halua että Suomi koskaan enää on sillä harmaalla vyöhykkeellä, missä me olimme kylmän sodan aikana. Suomi on vahvasti osa länttä.

– Tästä ei pidä olla minkään näköistä väärinkäsitystä, minkään näköistä häröilyä. En pidä siitä että useat tahot halusivat irtautua EU:n sanktiopolitiikasta.

Stubbin mukaan se ei ole turvallista politiikkaa ja antaa väärän viestin. Hän sanoi joidenkin esimerkiksi keskustan piirissä halunneen irtautua ja uskoneen, että Suomi voisi irtautua sanktiopolitiikasta jonkinlaiseen omaan politiikkaansa.

– Minun mielestäni se ei kerta kaikkiaan ole mahdollista, pääministeri totesi.

Hänen mukaansa Suomen ”tuki ja turva” on tällä hetkellä itsenäinen uskottava puolustus, yhteistyö Ruotsin ja pohjoismaiden kanssa sekä ehkä kaikkein tärkeimpänä yhteistyö EU:n piirissä.

– Mitä yhtenäisempi Euroopan unioni näissäkin kysymyksissä on, sen parempi ja turvallisempi Suomenkin on olla, Alexander Stubb sanoi.

Stubbin mukaan on tärkeää, että ulkopolitiikan johdossa on kokemusta, jota on rakennettu viimeisen 20 vuoden ajan ”kun valitsimme ulko- ja turvallisuuspoliittiseksi kehikoksemme nimenomaan läntisen maailman ja instituutiot ja myös Nato-kumppanuuden”.

– Näistä irtiotto tämäntyyppisessä vähän jännittyneessä tilanteessa on minun mielestäni huono signaali, Stubb totesi.

Stubbin mukaan perinteisessä merkityksessä Suomella ei voi olla omaa Venäjä-politiikkaa, ”suoraa kahdenvälistä, millään-muulla-ei ole merkitystä”. Se ei tarkoita sitä, etteikö kahdenvälisiäkin suhteita vaalita.

Häneltä kysyttiin, ketkä keskustalaiset Suomea ovat viemässä harmaalle vyöhykkeelle.

– Keskusta varmasti toimii puolueena. Keskustan ulkopoliittista linjaa varmasti määrittelevät sellaiset henkilöt kuten vaikkapa Paula Lehtomäki tai Paavo Väyrynen tai Seppo Kääriäinen. Jokainen voi omalla tavallaan tulkita, mitä he ovat olleet mieltä EU:n pakotepolitiikasta tai Suomen linjasta ylipäätään, ovatko he siitä irtaantuneet vai ei, Alexander Stubb vastasi.

– Minusta on erittäin tärkeätä, että me hallituksessa ja yhdessä tasavallan presidentin kanssa olemme määritelleet tarkan linjan suhteessa Venäjään, ja Euroopan unionin sisällä olemme toimineet säntillisesti myös tässä sanktiopolitiikassa.

Pääministeri sanoi opponoivansa käsitystä, etteivät pakotteet ole vaikuttaneet. Venäjän talous näyttää erittäin huonolta, ja tähän ovat vaikuttaneet osin pakotteet.

– Kyllä voidaan sanoa, että sanktiopolitiikka toimii. Olen todennut, että raha on yksi maailman parhaista rauhanvälittäjistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)