Akavan Fjäder: Ilman palkkoja sopimusta ei synny

Sture Fjäder sanoo, että esimerkiksi kunnille keskitetty nollaratkaisu olisi enemmän kuin tarpeen.

  • LKS 20151202 Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder saapumassa yhteiskuntasopimusneuvotteluihin, jotka jatkuivat Etelärannassa Helsingissä keskiviikkona 2. joulukuuta 2015. LEHTIKUVA Heikki Saukkomaa

    Sture Fjäder.

    ()

Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin mielestä yhteiskuntasopimusta tai laajempaa työmarkkinasopua ei synny ilman, että palkoista sovitaan samalla.

– Akava lähtee siitä, että sopimukseen kytketään myös palkat. En mitenkään usko, että muutoin syntyy ratkaisua, Fjäder sanoo Verkkouutisille yhteiskuntasopimuksesta, josta neuvottelut ovat jälleen kerran alkamassa.

EK tuli ulos tiistaina todeten, että se on valmis neuvottelemaan ns. pakkolait korvaavista toimista eli yhteiskuntasopimuksesta. EK kuitenkin linjasi myös, että ensin työmarkkinajärjestöt sopisivat korvaavat toimet, mutta palkkaratkaisu jätettäisiin syksyyn liittojen sovittavaksi.

– Minusta tämä ei ole viisas linjaus ja voi olla, että EK jää sen kanssa yksin, Fjäder sanoo.

Hänen mukaansa pakkolait voisi korvata voimassa olevan työllisyys- ja kasvusopimuksen vuoden jatkolla, mihin kuuluisi keskitetty nollalinja palkkoihin, työrauhakysymysten uudistaminen, paikallinen sopiminen ja muutosturva.

– Rauhoitettaisiin tilanne tällä vuodeksi ja sitten vuonna 2017 neuvoteltaisiin uuden palkkamallin mukainen sopimus, Fjäder sanoo. Uudella palkkamallilla tarkoitetaan ns. palkka-ankkurimallia, jossa vientisektori määrittelisi palkankorotusten katon liittokohtaisissa neuvotteluissa.

SAK ei ole vielä päättänyt, aikooko se uusia entisen tarjouksensa, jossa kaksivuotisessa putkessa ensimmäinen olisi keskitetty nollaratkaisu ja toinen sitten liittokohtainen uusi palkkamalli – siis malli, jonka pohjalle Akavan Fjäderkin olisi valmis sopimusta tekemään.

Fjäderin mukaan esimerkiksi Kuntatyönantajat ovat ilmaisseet kiinnostuksensa keskitettyyn nollaratkaisuun.

– Rahat ovat kunnissa vähissä. Käsittääkseni he eivät ideologisista syistä vastusta keskitettyä palkkaratkaisua.

Fjäder pitää mahdollisena, että EK voisi esittämästään linjaratkaisusta vielä antaa periksi, koska "vuorineuvoksia palkkamaltti ja vakaus on aina kiinnostanut".

Fjäderin esiin nostamat työrauha-asiat ovat kiintoisa yksityiskohta. Työmarkkinajärjestöt ovat moneen otteeseen yrittäneet sopia esimerkiksi laittomien lakkojen sakoista ja tukilakkoilun periaatteiden uudistamisesta, mutta turhaan. Työnantajien mielestä lainsäädäntö on tältä osin vanhaa eikä sanktioilla ole tarpeeksi pelotevaikutusta.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.