Verkkouutiset

Suomen Nato-suhde kuin Norja EU:n ulkopuolella – ”emme ole koskaan kyenneet liittymään”

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mielestä Suomi on äärimmäisen lähellä Natoa, kuten Norja EU:ta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg toisti pääministeri Alexander Stubbin (kok.) kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa, ettei lähde antamaan neuvoja siitä, pitäisikö Suomen hakea Nato-jäsenyyttä vai ei.

– Kunnioitamme Suomea päätöstä, ollako hakematta vai hakeako jäsenyyttä enkä lähde tässä Suomea ohjeistamaan, Stoltenberg sanoi.

Stoltenberg korosti, että Suomi on yksi aktiivisimmista ja läheisimmistä Nato-kumppaneista. Hän löysi esimerkin Suomen Nato-suhteelle omasta kotimaastaan Norjasta.

– Norja on äärimmäisen lähellä EU:ta, mutta emme ole koskaan kyenneet liittymään. Tämä on ollut iso asia Norjalle vuosikymmeniä, Stoltenberg vertasi.

Pääministeri Stubb sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei näe Nato-jäsenyyttä Suomelle ajankohtaisena ”lähitulevaisuudessa”.

– En näe Nato-jäsenyyden toteutuvan lähitulevaisuudessa, Stubb sanoi. Tärkeää kuitenkin on, ettei mahdollisuutta jäsenyyden hakemiseen suljeta pois hallitusneuvotteluissa.

Mitä tulee EU:n mahdolliseen puolustusyhteistyön tiivistymiseen, Stoltenberg piti tätä Naton näkökulmasta pelkästään hyvänä asiana.

Stoltenberg huomautti, että Nato ja EU jakavat samat arvot ja turvallisuusympäristön ja lisäksi suuri osa EU-maista on myös Naton jäseniä ja toisin päin.

Venäjän läsnäolosta ”ei epäilystäkään”

Stoltenberg ja Stubb keskustelivat myös Venäjästä ja Ukrainan tilanteesta. Naton pääsihteerin mukaan venäläisten läsnäolosta Ukrainassa ”ei ole epäilystäkään”. Hänen mukaansa venäläisistä asejärjestelmistä ja joukoista on selkeää näyttöä.

Ukrainan tilanne on muuttanut Naton roolia ja saanut monet maat kiinnittämään aiempaa enemmän huomiota puolustukseen. Stoltenberg korosti, ettei näe ristiriitaa vahvassa puolustuksessa ja dialogissa Venäjän suuntaan.

– Vahva puolustus luo perustaa dialogille, Stoltenberg arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)