Verkkouutiset

Startup-yrittäjille ehdotetaan nopeasti saatavaa kahden vuoden oleskelulupaa

Lakiesityksellä sujuvoitettaisiin myös asiantuntijoiden oleskelulupaprosessia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituksen esitysluonnos ulkomaalaisten startup-yrittäjien oleskeluluvasta ja oleskelulupajärjestelmän kehittämisestä on lähtenyt tänään lausuntokierrokselle.

Tavoitteena on kehittää oleskelulupajärjestelmää siten, että kansainvälisten yrittäjien ja asiantuntijoiden on entistä helpompi tulla Suomeen.

Kasvuyrittäjiä eli niin kutsuttuja startup-yrittäjiä varten ehdotetaan uutta menettelyä, joka ottaisi huomioon kasvuyrittäjyyteen liittyvät ominaispiirteet.

Oleskelupa myönnettäisiin pidemmäksi ajaksi kuin yleensä. Ensimmäisen luvan saisi suoraan kahdeksi vuodeksi, jonka jälkeen oleskelulupa on mahdollista uusia.

Oleskeluluvan myöntäisi Maahanmuuttovirasto, mutta hakijan tulisi ennen oleskeluluvan hakemista hankkia innovaatiorahoituskeskus Tekesiltä lausunto. Tekes arvioisi, että yrityksen liiketoimintamallilla on edellytykset nopeaan kansainväliseen kasvuun. Tekesin rooli perustuu sen valtakunnalliseen viranomaisrooliin ja startup-toiminnan tuntemukseen. Samanlainen roolijako on käytössä myös Tanskassa.

Maahanmuuttovirasto ei enää arvioisi yrityksen liiketoimintamallia. Oleskelulupa olisi mahdollista myöntää nopeutetulla aikataululla muutamassa viikossa.

Koska kyseessä olisi uusi oleskelulupa, sen toimivuutta seurattaisiin tarkasti ja muutostarpeisiin reagoitaisiin tarvittaessa.

Startupilta ei vaadita tuloja yrityksen alkuvaiheessa

Oleskeluluvan saaminen ei edellyttäisi, että yritystoiminnasta saa heti alkuvaiheessa tuloja. Lain edellyttämä toimeentulo Suomessa elämiseen voitaisiin osoittaa myös muilla varoilla, kuten säästöillä. Myös perheenjäsenet voisivat tulla Suomeen, jos toimeentulo on kunnossa.

Nyt lausunnoille lähteneen lakiluonnoksen pohjana ovat Tanskassa käytössä oleva malli ja muista maista saadut kokemukset.

Lakiesityksessä muutettaisiin samalla nykyinen elinkeinonharjoittajan oleskelulupa yrittäjän oleskeluluvaksi. Yritysmuodolla ei enää olisi merkitystä luvan myöntämiseen. Luvan voi jatkossa saada myös osakeyhtiöyrittäjä.

Asiantuntijan oleskelulupa myönnettäisiin kahdeksi vuodeksi

Esityksellä sujuvoitetaan myös asiantuntijoiden oleskelulupaprosessia. Asiantuntijan ensimmäinen oleskelulupa myönnettäisiin suoraan kahdeksi vuodeksi nykyisen vuoden sijaan. Myös asiantuntijan perheenjäsenet voisivat saada samalla kahden vuoden oleskeluluvan.

Asiantuntijan oleskeluluvan keskimääräinen käsittelyaika on nykyisin noin 19 vuorokautta.

Muutosten myötä hakijan ei tarvitsisi enää jatkolupavaiheessa asioida henkilökohtaisesti Maahanmuuttovirastossa, vaan jatkoluvan voisi hakea täysin sähköisesti. Tämä on mahdollista, koska sormenjälkiä ei enää otettaisi jatkolupaa hakiessa kuin poikkeustapauksissa. Muutos nopeuttaisi ja helpottaisi jatkolupavaihetta sekä hakijan että viranomaisen näkökulmasta.

Lakiluonnosta on mahdollista kommentoida huhtikuun loppuun asti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)