Kokoomuksen Sari Sarkomaa vaatii kehittämään saattohoitoa

Kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.) ehdottaa, että syksyn budjettiriihessä tehdään päätös saattohoitolain säätämisestä ja osoitetaan määrärahat saattohoidon sekä palliatiivisen hoidon lisä- ja täydennyskoulutukseen.

  • LKS 20140513 / 20140211 - Hoitaja pitää vanhusta kädestä Rantakartanon palvelukodissa Helsingissä 11. helmikuuta 2014. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

    Suomesta puuttuu kokonaan saattohoitoon liittyvä lainsäädäntö.

    ()

Sari Sarkomaan mielestä nykyinen räikeä eriarvoisuus elämän loppuvaiheen hoidon laadussa ja saatavuudessa sekä kivunlievityksessä on kestämätön. Hänestä olisi hyvä, että voimavarat löydettäisiin sovitun budjettikehyksen sisältä.

– Suomesta puuttuu kokonaan saattohoitoon liittyvä lainsäädäntö. Tarve sitoviin säädöksiin saattohoidon turvaamiseksi on huutava. Elämän loppuajan inhimillinen ja laadukas hoito sekä hyvä kuolema ovat jokaisen perusoikeuksia, toteaa Sarkomaa.

Sarkomaa kirittää sosiaali- ja terveysministereitä valmisteilla olevien yhtenäisten saattohoidon ja kivunlievityksen perusteiden valmistumista.

– On tärkeää, että hoitosuositukset julkaistaan jo tänä vuonna. Tämä edellyttää sitä, että valmistelevan työryhmän työtä resursoidaan riittävästi niin, ettei työ jää sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun alle. Pelkät suositukset eivät riitä, vaan saattohoitolailla on varmistettava suositusten käyttöönotto koko maassa, toteaa Sarkomaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.