Verkkouutiset

Sunnuntaisuomalainen: Työttömäksi koulutus voi leikata opiskelupaikkoja

Työllistymisestä kaivataan mittaria opiskelijamäärien mitoitukseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Korkeakoulutettujen työttömyys on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalaisen mukaan talouslama selittää osan tilanteesta, mutta joillakin aloilla pitkään jatkunut liikakoulutus pahentaa tilannetta merkittävästi.

Tuhannet nuoret kouluttautuvat nykyisin aloille, joilla ei ole tarjolla työtä. Hankalin tilanne on insinööreillä, tradenomeilla ja humanistisella alalla. Valmistuneiden työllistyminen ei tällä hetkellä erityisemmin vaikuta koulutuksen rahoitukseen, mutta tähän saattaa olla lähivuosina tulossa muutos.

Korkeasti koulutettuja työttömiä on jo nyt yli 46 000. Esimerkiksi insinöörejä on nyt työttömänä noin 7 000, mutta silti insinööriopinnot aloittaa vuosittain noin 7 500 opiskelijaa, joista tutkinnon suorittaa 5 000. Monet heistä hakeutuvat koulutusta vastaamattomiin töihin. Tradenomiliitossa haluttaisiinkin karsia ainakin viidennes aloituspaikoista.

– Koulutustarpeen ennakointi ei ole onnistunut. Työttömiä tradenomeja on melkein tuhat enemmän kuin vuotta aiemmin, ja määrä kasvaa kovalla vauhdilla, kertoo liiton asiamies Mikko Vieltojärvi.

Elinkeinoelämän keskusliitossa ja SAK:ssa toivotaan, että työllistyminen vaikuttaisi nykyistä enemmän koulutuksen rahoitukseen. EK:n mukaan ammatillisessa koulutuksessa työllistymisellä saisi olla kymmenen prosentin vaikutus ja myös työantajapalaute voisi vaikuttaa rahoitukseen. Valmistuneiden työllistyminen vaikuttaa tällä hetkellä esimerkiksi yliopistojen rahoitukseen vain yhden prosentin verran.

– Perinteisesti rahoitus on tullut sen mukaan, paljonko opiskelijoita on oppilaitoksessa, ei tulosten mukaan. Tähän pitää saada muutos, sanoo SAK:n koulutuspäällikkö Mikko Heinikoski.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)