SS: "Pieleen meni" – poliisi uusii tiedottamistaan mediakohujen takia

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo Savon Sanomissa, että poliisi uusii tiedottamistaan talven mediakohujen vuoksi.

  • LKS 20151016 LKS 20150918 Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen eduskunnan tiloissa Pikkuparlamentissa Helsingissä 19. syyskuuta 2015. LEHTIKUVA Markku Ulander

    Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

    ()

Seppo Kolehmaisen mukaan asia on selvitetty ja siinä oli paljon opittavaa.

– Pieleen meni. Otetaan opiksi, hän sanoo lehdessä.

Kolehmaisen mukaan poliisilla oli mielen päällä oikeaa asiaa, mutta ajoitus ja esittämistapa eivät osuneet kohdalleen.

Kolehmaisen lyhyet kommentit katupartioista ja katuturvallisuudesta tulkittiin hänen mukaansa väärin. Lisäksi Helsingin poliisin varoitukset katuahdisteluilmiöstä herättivät runsaan väittelyn ja arvostelun sekä tiedotusvälineissä että sosiaalisessa mediassa.

Osa yleisöstä ymmärsi poliisin asian oikein, mutta osa pahoitti mielensä sanavalinnoista, varoitusten ilmaisutavoista ja kannanottojen ajoituksista. Kolehmainen sanoo poliisin osin yllättyneen kohun laajuudesta ja palautteen ankaruudesta.

– Meidän pitää valmistautua viestintään nykyistä paremmin ja tarkistaa aina se tilannekuva, missä mennään ja mistä puhutaan, ettei viestejämme juuri siinä tilanteessa ymmärretä tai yhdistetä väärin. Me emme ennalta huomanneet tarpeeksi hyvin, miten paljon keskustelussa oli tunteita pelissä, poliisiylijohtaja toteaa.

– Mielestäni poliisin sanomisia irrotettiin myös asiayhteydestään. Tässä on meillä opittavaa. Tilanteet voivat olla jatkossakin viestinnällisesti hyvin haastavia, Kolehmainen jatkaa.

Hän korostaa näkemystä, ettei hän ole ainoa haastateltava eikä asiantuntijalausuntojen antaja tilanteessa kuin tilanteessa.

– Jokainen poliisilaitos järjestää tiedottamisen omalla tavallaan. Poliisihallitus ei kuitenkaan rajoita tiedottamista niin, että sen pitäisi tulla Poliisihallituksesta tai vain päälliköiltä, vaan toivottavaa on, että se, joka parhaiten tietää, tiedottaa itse.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.