Verkkouutiset

SS: Pitkän linjan rikollisia tuomittu ensikertalaisena useita kertoja – tähän halutaan muutos

Oikeusministeri Jari Lindströmin mukaan harkinnassa on, että ensikertalaisen määritelmää kiristettäisiin, kertoo Savon Sanomat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Oikeusministeriö selvittää ensikertalaisuuden muuttamista rikostuomioissa.

– Suomessa katsotaan tällä hetkellä ensikertalaiseksi henkilö, jota ei ole kolmena edellisenä vuotena tuomittu rikoksesta. Tällä hetkellä käynnissä on selvitystyö, pitäisikö tätä ensikertalaisuuden määritelmää rangaistusten täytäntöönpanossa muuttaa, oikeusministeri Jari Lindström (ps.) kertoi.

Ensikertalainen istuu ehdottomasta vankeustuomiostaan tällä hetkellä puolet ja suorittaa lopun tuomionsa ehdonalaisessa vapaudessa, joten kyse on merkittävästä vähennyksestä vankeusaikaan.

Käytännössä Suomessa useita pitkän linjan rikollisia on tuomittu uudestaan ensikertalaisina, kun he ovat välillä olleet suorittamassa esimerkiksi pitkää vankeustuomiotaan. Pahimmillaan rikosten tehtailija ehtii tulla tuomituksi ensikertalaisena jopa useita kertoja elämänsä aikana.

Lindströmin mukaan hän ei vielä osaa ottaa kantaa, mikä olisi sopiva uusi määritelmä ensikertalaisuudelle.

– Harkinnassa on, että määritelmää kiristettäisiin, mutta esillä ei ole ollut vielä vuosimääriä, miten pitkältä ajalta henkilön tekemisiä tulisi katsoa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)