Verkkouutiset

Lausunnonantajat: Tietoliikennetiedustelun ei pidä mahdollistaa massavalvontaa

Puolustusministeriön mukaan kaikki lausunnonantajat ovat pitäneet sotilastiedustelulainsäädäntöä tarpeellisena.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sotilastiedustelulainsäädäntöä valmistelleen työryhmän mietinnöstä on valmistunut lausuntotiivistelmä.

Puolustusministeriön mukaan kaikki lausunnonantajat ovat pitäneet sotilastiedustelulainsäädäntöä tarpeellisena ja tarkoituksenmukaisena. Puolustusvoimien tiedonhankintaa ja sitä kautta valtion johdon tiedonsaantia sotilaallisesta toiminnasta tai vakavista kansainvälisistä uhkista on tarpeellista parantaa. Monet lausunnonantajat pitivät tärkeänä, että sääntely saadaan pian voimaan.

Lausunnonantajat ovat pääosin tyytyväisiä mietinnön keskeisiin ehdotuksiin. Lausunnoissa kiinnitettiin huomiota tiedustelun kohdentamiseen ja sääntelyn tarkkarajaisuuteen. Korostettiin, ettei tietoliikennetiedustelun tule mahdollistaa massavalvontaa.

Lausunnoissa kiinnitettiin runsaasti huomiota siihen, että osa tiedustelutoimivaltuuksista olisi käytössä myös kotimaassa. Lisäksi huomiota kiinnitettiin esimerkiksi henkilötietojen käsittelyyn ja tietojen luovuttamiseen viranomaisten kesken sekä kansainvälisessä yhteistyössä.

Lausunnoissa oltiin yksimielisiä tuomioistuimen lupamenettelyn tarpeellisuudesta. Tärkeänä pidettiin, että tuomioistuimen harkinnan tosiasiallisuus varmistetaan.

Ehdotuksella arvioitiin olevan merkittäviä vaikutuksia perusoikeuksien toteutumiseen, mikä toivottiin tuotavan paremmin esille jatkovalmistelussa.

Taloudellisten vaikutusten arviointia kaivattiin

Ehdotuksen taloudellisten vaikutusten arviointia toivottiin kehitettävän jatkovalmistelussa. Esimerkiksi poliisille ja tuomioistuimelle koituviin kustannuksiin toivottiin tarkennusta.

Elinkeinoelämän avustamisvelvollisuus nähtiin yleisesti myönteisenä, mutta huomiota kiinnitettiin erityisesti siihen, ettei tämä saa heikentää yritysten kilpailukykyä tai aiheuttaa niille kustannuksia.

Sotilastiedustelua valmistellut työryhmä ehdotti, että säädettäisiin uusi laki sotilastiedustelusta. Laissa säädettäisiin sotilastiedustelun tarkoituksesta, kohteista ja tiedustelutoiminnassa noudatettavista periaatteista sekä tiedustelutoiminnan ohjauksesta ja valvonnasta puolustushallinnossa. Sotilastiedusteluviranomaisia olisivat puolustusvoimien pääesikunta ja puolustusvoimien tiedustelulaitos.

Sotilastiedusteluviranomaisille ehdotetaan toimivaltuuksia henkilötiedusteluun, radiosignaalitiedusteluun ja ulkomaan tietojärjestelmätiedusteluun sekä tietoliikennetiedusteluun Suomen rajan ylittävässä tietoliikenteessä. Toimivaltuudet olisivat käytettävissä Suomessa ja ulkomailla.

Lausuntoja työryhmän mietinnöstä pyydettiin 119 taholta ja niitä saatiin 72 eri taholta: viranomaisilta, kansalaisjärjestöiltä, elinkeinoelämän edustajilta, eduskuntapuolueilta ja muilta toimijoilta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)