Verkkouutiset

Tarkastusvirasto huomauttaa sote-lain valmistelun puutteista

Valtiontalouden tarkastusvirasto on laatinut perustuslakivaliokunnalle muistion sote-järjestämislain valmistelusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Asiasta kertoi ensin Turun Sanomat. Kunnille ei ehditä järjestää kuulemiskierrosta eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan korjaamasta sote-järjestämislakiehdotuksesta, vaikka korjattu lakiehdotus vastaa hallituksen uutta lakiesitystä.

– Kuulemisasiasta on tehty finanssipolitiikan valvonnassa muistio, joka tulee olemaan liitteenä perustuslakivaliokunnalle menevässä lausunnossa, Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtaja Tuomas Pöysti kertoi Turun Sanomille.

Valtiontalouden tarkastusvirasto on kirjannut muistioon huomioita lain valmistelusta. Pöystin mukaan VTV tarttui oma-aloitteisesti asiaan.

Perustuslakivaliokunta kuulee Pöystiä asiantuntijana sosiaali- ja terveysvaliokunnan uudesta ehdotuksesta, josta perustuslakivaliokunta antaa lausunnon tällä viikolla. Muistio tulee julkiseksi sen jälkeen, kun asian käsittely perustuslakivaliokunnassa päättyy tällä viikolla.

”Kuuleminen ollut heikkoa”

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) arvelee, että kuulemismenettelyn väliin jäämisen merkitys nousee valiokunnassa tavallista isompaan rooliin.

– Tässä tapauksessa myös alkuperäinen kuuleminen on ollut heikkoa. Sote-valiokunta on yrittänyt paikata tilannetta lähettämällä Kuntaliitolle pyynnön kerätä kunnilta lausuntoja, mutta vastausten antamiseen on käytettävissä kovin lyhyt aika, Koskinen sanoi Turun Sanomille.

Uudistuksen kuntakohtaiset laskennalliset vaikutukset eivät olleet kuntien tiedossa siinä vaiheessa, kun niiltä pyydettiin lausuntoja hallituksen lakiluonnoksesta viime syksynä. Tiedot kuntakohtaisista laskennallisista vaikutuksista julkistettiin vasta, kun hallituksen esitys annettiin eduskunnalle joulukuun alussa.

Kuntakohtaiset laskelmat paljastivat, että sote-uudistus yhdessä valtionosuusmuutosten kanssa aiheuttaisi osalle kunnista niin merkittäviä veronkorotuspaineita, että perustuslakivaliokunta katsoi sääntelyn muodostuvan perustuslain vastaiseksi. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan uusi ehdotus ei merkittävästi muuta tilannetta.

Taloudelliset vaikutukset epäselviä

Pöystin mukaan VTV saattaa tarkastella sote-uudistusta laajemminkin, sillä kuluvan vuoden tarkastussuunnitelmassa on rakennepoliittisten uudistusten toimeenpano. Sote-uudistus on suurin rakennepoliittinen toimi, joilla kestävyysvajetta yritetään kuroa umpeen. Eduskunnan valiovarainvaliokunta totesi kuitenkin lausunnossaan, ettei hankkeen taloudellisia vaikutuksia ole mahdollista arvioida edes kohtuullisella tarkkuudella hallituksen esityksen perusteella.

Perustuslakivaliokunta linjasi alkuperäisestä sote-lakiehdotuksesta puolitoista viikkoa sitten antamassaan lausunnossa, että hallintomallin ja rahoitusjärjestelmän kokonaisuutta valmisteltaessa on oltava käytettävissä kattava taloudellisten vaikutusten arviointi. Lisäksi valmistelussa on varattava kunnille mahdollisuus tulla kuulluksi. Perustuslakivaliokunta pitikin perustelluimpana, että lakiesitys palautettaisiin valtioneuvoston valmisteltavaksi.

Puolueiden edustajat päättivät kuitenkin, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta korjaa lakiehdotusta ja laki pyritään hyväksymään vielä tällä vaalikaudella. Valiokunnan on laadittava mietintönsä laista tämän viikon perjantaihin mennessä, jotta eduskunta ehtii käsitellä lain.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)