Verkkouutiset

”Josko potilas saisi ihan itse valita” – Petteri Orpo ihmetteli ideologista kritiikkiä

Lahden puheenjohtajapaneelissa sote-uudistus nosti kierroksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tivasi eduskuntapuolueiden puheenjohtajapaneelissa Lahdessa muiden puolueiden kantoja sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapauteen.

Valinnanvapaudessa kysymys on siitä, että potilas saisi itse valita, kuka tai mikä taho hänet hoitaa oli sitten kyseessä julkinen tai yksityinen palveluntuottaja.

Etenkin punavihreä oppositio epäili, että erityisesti kokoomuksen ajama valinnanvapaus johtaa palveluntuotannon pirstoutumiseen ja eriarvoistumiseen.

– Jos tamä (valinnanvapaus) on saatu Ruotsissakin toimimaan, niin miksei Suomessakin, Orpo ihmetteli.

Orpo vertasi sote-palveluiden uudistusta kokonsa puolesta naisten äänioikeuteen. Sekään ei heti kaikille kelvannut ensin.

– Josko potilas saisi ihan itse valita. Kaikki virkamiehet eivät tästä tykkää ja jotkut vastustavat ideologisten syiden vuoksi, Orpo sanoi.

Pääministeri Juha Sipilä huomautti, että nykyiseen 300 järjestäjän malliin verrattuna uusi sote-malli on selkeämpi. Hänen mukaansa pienetkin yritykset pääsevät tuottajiksi, ainakin jos tekevät keskenään yhteistyötä. Hänen mukaansa sote-palveluiden tuottajilta edellytetään myös ns. veronmaksujalanjälkeä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne huomautti, ettei SDP vastusta valinnanvapautta sinällään mutta epäilee sen liiallista laajuutta hallituksen esityksessä. Rinteen mukaan Ruotsissa valinnanvapaus on johtanut kustannusten kasvuun.

Orpo puolestaan vastasi Rinteelle, että Ruotsissa erityissairaanhoidon kustannukset ovat kasvussa, eikä se liity sikäläiseen sote-uudistukseen. Orpo myös huomautti, että jos kustannusten kasvu johtuu hoitoon pääsyn paranemisesta, niin se kelpaa vallan hyvin.

Ruotsi ei ole luopumassa valinnanvapaudestaan.

KD:n Sari Essayah sanoi kannattavansa valinnanvapautta mutta ei usko rahoitusratkaisuun, koska maakunnat ovat aivan eri kokoisia. Uudellamaalla asuu yli miljoona ihmistä, kun taas pienimmissä maakunnissa on alle 100 000 asukasta. Essayahin mukaan epätasapaino johtaa voimakkaaseen kustannusten tasaamiseen.

Vasemmistoliiton Li Andersson arvioi valinnanvapauden johtavan pk-yritysten jäämiseen isojen varjoon tuottajina.

Puheenjohtajapaneelin järjestivät Etelä-Suomen Sanomat ja Yle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)