Verkkouutiset

Tällainen on Eksote-malli

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen haetaan uutta mallia Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi lausunnossaan eilen torstaina, ettei sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakia voida säätää hallituksen esittämän viiden sote-alueen ja 19 tuottamisvastuualueen pohjalta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta pohtii parhaillaan, miten lakia voitaisiin korjata hallinto- ja rahoitusmallin osalta, jotta se laki ehdittäisiin säätää tavallisena lakina vielä tällä vaalikaudella. Eduskunnan viimeinen istunto on 14. maaliskuuta, eli kolmen viikon kuluttua.

Käytännössä ainoaksi tässä ajassa mahdolliseksi malliksi on nousemassa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) kaltainen yksitasoinen kuntayhtymä.

Etelä-Karjalan maakunnan alueen yhdeksän kuntaa ovat muodostaneet kuntayhtymän, joka vastaa alueella erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden järjestämisestä ja tuottamisesta. Palveluiden rahoituksesta vastaavat kunnat.

Imatran, joka on nykyisin mukana vain erikoissairaanhoidon ja kehitysvammaisten erityishuollon osalta, on tarkoitus liittyä kuntayhtymän täysjäseneksi ensi vuoden alusta.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen kertoo, että kuntayhtymä ostaa palveluita yksityiseltä ja kolmannelta sektorilta noin 60 miljoonalla eurolla vuodessa, mikä on reilut kymmenen prosenttia kuntayhtymän 420 miljoonan euron budjetista.

Eksoten ylintä päätösvaltaa käyttää valtuusto, jossa on 28 jäsentä. Kunnanvaltuustot valitsevat kuntayhtymän valtuuston jäsenet kunnan asukasluvun perusteella. Lisäksi valtuuston kokoonpanossa on huomioitu poliittiset voimasuhteet.

Eksoten toimintaa johtaa hallitus, kuuluu 13 Eksoten valtuuston valitsemaa jäsentä. Mikäli kaikista kunnista ei ole edustusta hallituksessa, on edustuksetta jääneistä kunnista valittavilla varajäsenillä osallistumis- ja puheoikeus hallituksen kokouksissa.

Kuntayhtymässä on käytössä äänileikkuri maakunnan suurimman kunnan Lappeenrannan osalta, jotta yksikään kunta ei voi tehdä yksin päätöksiä.

Itkosen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden siirtäminen kuntayhtymälle on käytännössä tarkoittanut sitä, että sote-asioiden käsittely on loppunut kuntien valtuustoissa ja hallituksissa ja sosiaali- ja terveyslautakunnat on lakkautettu.

Eksoten mallin mukaisia kuntayhtymiä on jo syntymässä vapaaehtoisesti eri puolille Suomea. Pisimmällä suunnitelmat ovat Pohjois-Karjalassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)