Verkkouutiset

Järjestöt vetoavat ministeriin: Sosiaalihuollon asemaa vahvistettava sote-uudistuksessa

Sosiaalialan järjestöjen mielestä sosiaalihuolto on jäänyt sote-uudistuksessa liian vähäiselle huomiolle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Huoltaja-säätiö, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ja Soste Suomen sosiaali ja terveys vetoavat perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulaan (kesk.), jotta sosiaalihuollon asemaa vahvistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa.

Järjestöjen mielestä sosiaalihuolto on jäänyt sote-uudistuksessa liian vähäiselle huomiolle julkisessa keskustelussa ja asiantuntijayhteyksissä. Uudistuksesta käytyä keskustelua ovat hallinneet terveydenhuollon kysymykset.

Henkilöstövolyymiltään ja kustannuksiltaan terveydenhuolto ja sosiaalihuolto eivät eroa toisistaan. Suuri osa sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista kertyy tilanteista, joissa sosiaaliset tarpeet ja sosiaalihuollon tehtävät vaikuttavat kustannusten muodostumiseen.

Sote-uudistuksen tavoite hyvinvointierojen kaventamisesta vastaa järjestöjen näkemystä yhteiskunnan nykyisistä ja tulevista kehittämistarpeista. Tähän asti terveydenhuolto on ollut määräävässä asemassa toimenpiteiden suunnittelussa.

Järjestöt vetoavat, että sote-uudistuksen valmisteluun on otettava mukaan sosiaalihuollon nykyiset ja kasvavat tarpeet. Sosiaalipalveluja tuottavien järjestöjen keskeinen rooli osana sosiaalihuollon erityispalvelujen kokonaisuutta on otettava huomioon tulevissa maakuntien toimintarakenteissa.

Lisäksi sosiaalihuollon tilastollista ja tutkimukseen perustuvaa tietopohjaa on vahvistettava systemaattisesti ja pitkäjänteisesti.

Sote-uudistuksen valmistelussa syntyneen sosiaali- ja terveydenhuollon välisen vinoutuman korjaamiseksi järjestöt vaativat, että sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa sosiaalihuollon asiantuntemusta omassa organisaatiossaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)