Verkkouutiset

Sokerilimut ovat maailmanlaajuinen terveysongelma

Vuosittain mahdollisesti jopa 200 000 ihmistä menehtyy sokeroitujen virvoitusjuomien aiheuttamiin sairauksiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Merkittävin sokerilimujen terveyshaitta on ylipainoisuus, joka lisää muun muassa diabeteksesta ja sydänsairauksista johtuvia kuolemia.

Tutkimus on ensimmäisen yritys kartoittaa sokeroitujen virvoitusjuomien terveyshaittoja eri puolilla maailmaa. Siinä hyödynnettiin aiempien tutkimusten aineistoja.

Tulosten perusteella sokerilimuihin liitetyistä yli 180 000 vuosittaisesta kuolemasta 73 prosenttia aiheutuu diabeteksesta, 24 prosenttia sydän- ja verisuonitaudeista ja loput syövistä.

Sokerijuomiin liitetystä kuolleisuudesta 5 prosenttia sijoittui köyhiin maihin, 71 prosenttia keskituloisiin ja 24 prosenttia rikkaisiin maihin. Suurimmat haitat havaittiin kuitenkin Keski- ja Etelä-Amerikassa ja etenkin Meksikossa, missä sokerijuomat liittyivät varsinkin alle 45-vuotiaiden kuolleisuuteen.

Tutkimuksen tulokset osoittavat sokeroitujen virvoitusjuomien terveyshaittojen ulottuvan lukuisiin väestöihin eri puolilla maailmaa.

– Käytännössä sokerijuomien vaikutus ei kuitenkaan ole kovin suuri ja lopulta ne selittävät vuosittain vain 0,2 prosenttia kaikista kuolemantapauksista, tutkijat kirjoittavat.

Sokeroitujen juomien lisäksi hyvin monet muut elintavat ja ympäristötekijät vaikuttavat sydäntautien, diabeteksen ja syöpien kehittymiseen, joten tutkimuksen tuloksiin kannattaa suhtautua pienellä varauksella.

Tutkimus on julkaistu Circulation-lehdessä ja siitä raportoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)