Verkkouutiset

Osmo Soininvaara: Demarit tuhoavat hyvinvointivaltion pikkuhiljaa

Osmo Soininvaaran mukaan Euroopasta ei löydy tältä vuosituhannelta yhtään esimerkkiä onnistuneesta vasemmistolaisesta hallituksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kirjailija ja entinen vihreiden kansanedustaja ja ministeri Osmo Soininvaara kirjoittaa blogissaan, että yhteiskuntapolitiikkaa tulisi kääntää voimakkaasti vasemmistolaisen markkinaliberalismin suuntaan.

Markkinaliberaalin vasemmistolaisuuden ero perinteiseen vasemmistolaisuuteen näkyy hänen mukaansa esimerkiksi siinä, että markkinaliberalistinen vasemmisto painottaa eduskunnan valtaa säädettäessä sosiaalipolitiikan perusteista siinä missä perinteinen vasemmisto haluaa antaa sosiaalipoliittisen lainsäädännön ”tosiasiassa työmarkkinajärjestöjen päätösvaltaan.”

– Vasemmiston perinteiset toimintatavat eivät toimi nykymaailmassa. Tämän näkee esimerkiksi siitä, miten nopeasti vasemmistohallitusten kansansuosio laskee, kun oikeistolaiseen politiikkaan kyllästyneet kansalaiset silloin tällöin nostavat johtoon demarihallituksen, Soininvaara kirjoittaa.

Hän viittaa kokemuksiin Ranskasta, Ruotsista ja osittain myös Suomesta.

– Vasemmistohallitukset eivät ole pystyneet alkuunkaan pitämään mitä ovat luvanneet, koska yrittävät soveltaa menneen maailman keinoja. Euroopasta ei löydy tältä vuosituhannelta yhtään esimerkkiä onnistuneesta vasemmistolaisesta hallituksesta, jos (Paavo) Lipposen hallituksia ei pidetä vasemmistolaisina, hän sanoo.

Soininvaara kirjoittaa saaneensa kirjoitukselleen kimmokkeen Helsingin Sanomista, joka oli määritellyt kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok.) laitaoikeistolaiseksi. Soininvaara kirjoittaa ymmärtävänsä Vartiaista, mutta arvostelee myös tämän nykyistä puoluetta kokoomusta.

– En ollut ilahtunut Juhanan päätöksestä siirtyä demareista kokoomukseen, mutta ymmärrän hänen tuskansa, kun hän näki läheltä, kuinka demarit pikkuhiljaa tuhoavat hyvinvointivaltion, jota luulevat puolustavansa. En usko, että tilanne kokoomuksessa on olennaisesti parempi. Keinot ovat ehkä joiltain osin modernimmat, vaikka aika huonoa on talousosaaminen myös kokoomuksessa, mutta paremmista keinoista ei ole apua, jos päämäärä on väärä – jos hyvinvointivaltio todella halutaan ajaa alas, hän toteaa kirjoituksessaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)