Verkkouutiset

Osmo Soininvaara: Koneet tekevät työmme, silti kiire ja stressi pilaavat monen elämän

Veteraanipoliitikon mukaan viime vuosisadan alussa tuskin olisi uskottu, että työn koneellistuminen aiheuttaisi yltäkylläisyyden sijaan kurjuutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vihreiden pitkän linjan poliitikko Osmo Soininvaara kirjoittaa blogissaan robotisaation vaikutuksista työelämään. Hänen mukaansa koneellistumisen on toisaalta ennustettu johtavan siihen, että ihmiset saavat enemmän vapautta, ja toisaalta siihen, että työpaikkojaan menettävät ihmiset joutuvat elämään kurjuudessa.

Tieto siitä, että työn tuottavuus on 15-kertaistunut, olisi Soininvaaran mukaan aikanaan luultavasti saanut viime vuosisadan alussa eläneen ennustajan ajattelemaan, että nykyihminen elää yltäkylläisessä toimettomuudessa.

”Tuskin hän olisi kuvitellut, että taloudelliset huolet ovat yleisiä ja että kiire ja stressi pilaavat monen elämän”, Soininvaara sanoo.

Digitalisaatioon kuuluu hänen mukaansa kuitenkin uhkakuva työpaikkojen menetyksestä ja kurjuudesta.

”Robottien korvatessa palkkatyötä ne vievät aina työpaikan joltain. Yhteenlaskettuna ne helpottavat elämää, mutta joillekin se merkitsee uhkaa toimeentulolle ja sitä, että on etsittävä uusi työpaikka tai joskus jopa uusi ammatti”, Soininvaara sanoo.

Moni hyväpalkkainen ammattilainen pelkää Soininvaaran mukaan aiheellisesti oman asemansa heikkenevän.

”Se aiheuttaa vähän samanlaisia poliittisia reaktioita kuin maaltapako 1960-luvulla. Uuden luomisessa yksilöiden väliset erot ovat valtavia. Suurin osa ei saisi aikaan mitään myyntikelpoista.”

Työmarkkinoiden tasapainoa ei Soininvaaran mukaan saavuteta ilman kasvua ja uuden työn luomista automatisoidun tilalle.

”Ihmiskunta on haaveillut pitkään paluusta paratiisiin, jossa elettään ylellistä elämää työtä tekemättä. Miten siis siitäkin voidaan saada aikaan ongelma, että robotit tekevät meidän työmme?”

”Talousjärjestelmä odottaa uudistusta, joka olisi merkitykseltään vähintään samaa luokkaa kuin oli hyvinvointivaltioiden luominen toisen maailmansodan jälkeen”, Soininvaara päättää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)