Verkkouutiset

Soininvaara laatisi uudet säännöt eduskuntaäänestyksille

Vihreiden Osmo Soininvaara haluaisi päivittää eduskuntaäänestykset tälle vuosituhannelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara kirjoittaa blogissaan, että eduskunnan äänestyksiä koskevia sääntöjä olisi syytä muuttaa.

”Ei ole sanottavaa järkeä siinä, että hallitus ylipäätänsä voi kaatua satunnaisiin poissaoloihin”, Soininvaara kirjoittaa Hän yhtyy mielipiteisiin siitä, ettei uusia vaaleja kannata järjestää paria kuukautta ennen normaaleja vaaleja. Hänen mukaansa monta tärkeää lakiesitystä raukeaisi tai jäisi kokonaan antamatta eduskunnalle.

Eduskunnassa äänestettiin syksyllä niukan enemmistön turvin toimivan hallituksen luottamuksesta useita kertoja. Tämä johti Soininvaaran mukaan siihen, että jouduttiin ynnäämään tarkoin paikallaolijoiden lukumääriä ja poissaolot pyrittiin karsimaan kokonaan.

”Tätä [äänestämistä] varten paikalle hallitusta tukemaan on raahattu sairaita ja juuri synnyttäneitä, mikä olisi lainvastaista missä muussa työpaikassa hyvänsä”, Soininvaara kirjoittaa.

Soininvaaran mukaan tämänviikkoinen luottamuslauseäänestys oli tavallista hankalampi, sillä hallituspuolueista oli hänen tietojensa mukaan ihmisiä sairaana, isänsä hautajaisissa ja pääministeri Alexander Stubb (kok.) Eurooppa-neuvoston kokouksessa Brysselissä. Näin ollen hallituksella olisi ollut suuria vaikeuksia selvitä luottamuslauseäänestyksestä, jos oppositiossa ei olisi ollut poissaoloja.

Soininvaara kertoo, että torstai-iltana ”pääministerin tukijoukoista otettiin yhteyttä vihreisiin ja pyydettiin tukea sille, että Stubb voisi olla Brysselissä Eurooppa-neuvoston kokouksen loppuun. Minä ilmoitin, että voin hyvin äänestää luottamuksen puolesta, koska ei olisi mitenkään järkevää, että pääministeri joutuisi lentämään kesken kaiken Helsinkiin painaakseen Jaa-nappia. Enkä näe järkeväksi kaataa hallitusta enää tässä vaiheessa, kun sitä ei tehty aikanaan.”

Osmo Soininvaara äänesti omien sanojensa mukaan ”varmuuden vuoksi” hallituksen luottamuksen puolesta, vaikka pääministeri olikin lopulta paikalla. Hän toteaa, että ”ilmeisesti muissakin oppositiopuolueissa oli henkeä, ettei hallitusta nyt kannata kaataa, koska poissaoloja oli enemmän kuin aiemmissa viikoittaisissa luottamuslauseäänestyksissä.”

Soininvaaran mukaan on ennen kaikkea ”vähän vanhanaikaista, että pääministerin pitää lentää Brysselistä eduskuntaan sen selvittämiseksi, mikä on hänen kantansa hallituksen nauttimaan luottamukseen. Koska meillä ei erota eduskunnasta, kun tullaan valtioneuvoston jäseniksi ja koska ministerien on syytä olla paikalla tärkeissä EU-kokouksissa, pitäisi olla mahdollista äänestää tärkeissä äänestyksissä paikalla olematta. En tarkoita lomamatkoja, mutta virkatehtäviä ja mahdollisesti myös sairauslomia. Mahdollisuutta äänestää ulkomailta reaaliaikaisesti ei tullut ajatelluksi vuonna 1918, mutta nyt sen voisi toteuttaa.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)