Verkkouutiset

Lukiolaiset: Uudistus tai ei, opiskeluhuollon ahdinko ei voi jatkua

Suomen Lukiolaisten Liitto on huolissaan toisen asteen opiskeluhuollon nykytilasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kuraattori- ja psykologitoiminnan sekä terveydenhuollon resurssit ovat monin paikoin riittämättömät, palvelut pirstoutuneita ja eri alueiden opiskelijat epätasa-arvoisessa asemassa.

Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Tatu Koivisto muistuttaa, että lukioiässä rakennetaan perusta koko aikuisuuden hyvinvoinnille.

– Opiskeluhuollon palvelut pitävät yllä opiskelukykyä, ehkäisevät koulupudokkuutta ja tukevat myöhempää työelämään siirtymistä. Terveestä opiskelijasta tulee terve työntekijä, mikä hyödyttää koko yhteiskuntaa. On kestämätöntä, etteivät näin tärkeät palvelut ole tasapuolisesti kaikkien saatavilla, Koivisto sanoo.

Opiskeluhuollon toteuttamisesta vastaavat kunnat eivät hänen mukaansa ole pystyneet takaamaan toimivia palveluita.

– Opiskeluterveydenhuollon lääkärien määrä on sosiaali- ja terveysministeriön henkilöstömitoitussuositusten tasolla vain alle neljänneksessä maamme terveyskeskuksista. Terveydenhoitajien kohdallakaan mitoitussuosituksia ei terveyskeskuksista täytä kuin kaksi kolmesta. Alueelliset vaihtelut ovat suuria, ja esimerkiksi psykologipalveluiden saavutettavuus on hälyttävän heikkoa erityisesti harvemmin asutulla alueella, Koivisto luettelee puutteita.

Hänen mielestään sote-uudistuksen yhteydessä opiskeluhuollosta on puhuttu harmittavan vähän.

– Onkin äärimmäisen tärkeää, että tulevaisuuden sosiaali- ja terveyshuoltoa suunniteltaessa rakennetaan yhtenäisiä opiskeluhuollon kokonaisuuksia, jotka takaavat palveluiden yhdenvertaisuuden koko maassa. Samalla on varmistettava, että opiskeluhuollon ja oppilaitosten arjen välille muodostuu kiinteä yhteys, Tatu Koivisto vaatii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)