Verkkouutiset

Opiskelupaikkojen leikkaukset Savonlinnassa uhkaavat ajaa opiskelija-asuntoyhtiön vaikeuksiin

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n mukaan Savonlinnasta on tullut esimerkki opiskelukaupungista, jossa paikallinen opiskelija-asuntoyhteisö on koulutuspoliittisten päätösten seurauksena ajautunut vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Savonlinna on menettänyt kymmenessä vuodessa eri oppilaitoksista lähes 900 aloituspaikkaa. Kun opettajankoulutus siirtyy Joensuuhun syksyllä 2018, merkitsee se vielä 800 aloituspaikan häviämistä kaupungista.

– Tällaiset muutokset heijastuvat oppilaitosten lisäksi myös opiskelija-asuntojen kysyntään sekä kaupungin yleiseen asuntomarkkinatilanteeseen, SOA toteaa tiedotteessaan.

Opiskelija-asuntojen rakentaminen on perustunut ministeriöiden laskelmiin oppilaitosten aloituspaikkamäärien kehityksestä. Opiskelija-asuntorakentamisessa tavoitteena on, että puolet kodin ulkopuolella asuvista opiskelijoista voisi saada opiskelija-asunnon. Myös Savonlinnassa opiskelija-asuntoja on rakennettu tämän mukaisesti.

SOA:n mukaan Savonlinnassa on jo pyritty sopeutumaan muuttuvaan kysyntään myymällä joitakin opiskelija-asuntokohteita. Kaupungissa on nyt noin 1 150 opiskelija-asuntopaikkaa, kun syksyllä 2018 tarve on enää noin 700 asuntopaikkaa.

– Ilman taloudellisesti kestäviä ratkaisuja Savonlinnan opiskelija-asunnot Oy ajautuu suuriin vaikeuksiin, eikä konkurssikaan ole poissuljettu. Hallitsematon konkurssi on aina huonoin ratkaisu. Siksi on välittömästi aloitettava toimenpiteiden suunnittelu, jotta opiskelija-asuntoyhteisön toimintaedellytykset ja asuntomarkkinoiden toimivuus voidaan turvata, SOA sanoo.

Suomen opiskelija-asunnot ry:n mielestä Savonlinnassa tarvitaan yhteiskunnan merkittävää vastaantuloa ongelmien ratkaisemiseksi.

SOAn hallituksen puheenjohtaja Kalervo Haverisen mukaan Savonlinnan opiskelija-asunnot Oy:n toiminnan jatkaminen edellyttää, että noin puolelle nykyisistä opiskelija-asunnoista myönnetään vapautus käyttö- ja luovutusrajoituksista, ne puretaan ja näiden kohteiden purkamiseen myönnetään korotettua purkuavustusta.

Niin ikään purettavien kohteiden Valtiokonttorin lainat, joita on yhteensä noin neljä miljoonaa euroa, olisi annettava anteeksi.

Lisäksi jäljelle jäävälle opiskelija-asuntokannalle olisi laadittava korjaussuunnitelmat niin, että ne voivat jatkossa palvella sekä opiskelijoita että kesämatkailijoita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)