Verkkouutiset

Suomalaiset epäilevät robottiautoja

Turvatekniikan hyödyt tunnistetaan, mutta suomalaiset ovat epäileviä robottiautoja kohtaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Liikenneturvan kyselyssä lähes kuusi kymmenestä vastaajasta kokee hyvänä sen, että auton tekniikka huolehtisi automaattisesti nopeusrajoitusten noudattamisesta. Vastaajista 77 prosenttia toivoi auton huolehtivan sopivan turvavälin pitämisestä edellä ajavaan.

– Osa kuljettajista on siis valmiita vastaanottamaan tekniikan apua myös niin sanottuun perusajamiseen. Eniten turvatekniikasta koetaan kuitenkin olevan hyötyä hallinnan apuna huonoissa olosuhteissa tai törmäystilanteessa seurauksia lieventävinä, summailee Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Neljäsosa Liikenneturvan kyselyyn vastanneista suomalaisista on ollut tilanteessa, jossa ajonvakautusjärjestelmä on puuttunut ajamiseen hyödyllisellä tavalla. Viisi prosenttia kokee, että järjestelmä on jopa estänyt onnettomuuden.

Liikenneturvan kyselyssä noin joka toinen vastaaja kertoi pelkäävänsä, että robottiautot eivät riittävän hyvin osaa huolehtia kävelijöiden ja pyöräilijöiden turvallisuudesta. Noin neljä kymmenestä arveli robottiautojen vaarantavan liikenneturvallisuutta ja vain kolmannes uskoi yhteispelin robottiautojen ja perinteisen liikenteen välillä sujuvan ongelmitta.

Myöskään lapsia ei uskallettaisi laskea robotin huomaan. Vain noin joka seitsemäs suomalainen päästäisi tällä hetkellä itselleen läheisen alakouluikäisen lapsen yksin robottiauton kyytiin.

Harva olisi valmis sallimaan oman asuinalueensa toimimisen robottiautojen testausalueena. Kahdeksan vastaajaa kymmenestä oli sitä mieltä, että robottiautot tulisi liikenteessä merkitä niin, että ne on helppo huomata muun liikenteen seasta.

Liikenneturva selvitti suomalaisten mielipiteitä ja kokemuksia robottiautoista ja turvatekniikasta kyselytutkimuksella toukokuussa 2017. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Vastaajia oli yhteensä 1035, joista autoilevia oli 79 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)