Verkkouutiset

Valiokunta esittää opintotuen huoltajakorotusta

Eduskunnan sivistysvaliokunta esittää mietinnössään opintotukilaista ja tuloverolaista harkittavaksi opintotuen huoltajakorotusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uuden opintotukilain myötä opintotuen taso nousee, mutta samalla opintotukimenot pienenevät, kun opintotukijärjestelmää uudistetaan. Pitkän aikavälin säästötavoitteeksi on täsmentynyt noin 112 miljoonaa euroa. Säästöstä suurin osa toteutuu vuoteen 2019 mennessä.

Sivistysvaliokunta korostaa, että hallituksen esitykseen sisältyvistä välttämättömistä säästöpäätöksistä huolimatta maamme opintukijärjestelmä on kokonaisuutena katsottuna edelleen hyvällä tasolla kansainvälisesti verrattuna ja pärjää myös vertailussa muihin Pohjoismaihin.

Valiokunnan mielestä opintotukijärjestelmä turvaa edelleen mahdollisuuden kokopäiväiseen opiskeluun ja kannustaa samalla ripeään valmistumiseen.

Valiokunta ehdottaa hallituksen esitykseen sisältyvien lakiehdotusten hyväksymistä muuttamattomina.

Opintotukilakiin ehdotetuilla muutoksilla pyritään pääsääntöisesti selkeyttämään ja yksinkertaistamaan järjestelmää. Kaikkiin korkeakouluopintoihin tarkoitettua tukiaikaa lyhennetään. Valiokunta pitää välttämättömänä, että järjestelmää selkeytetään edelleen esimerkiksi tukiaikasääntöjä vähentämällä.

Opintotukilain uudistus muuttaa opintotukijärjestelmää yhdenvertaisemmaksi siten, että korkeakouluopiskelijoiden opintorahan tasot yhtenäistetään toisen asteen opintorahan tasojen kanssa. Opintoraha on uudistukseen liittyvistä säästötarpeista johtuen enintään 250,28 euroa kuukaudessa.

Sivistysvaliokunta pitää merkittävänä sitä, että jatkossa vanhempien tulot eivät enää vaikuta itsenäisesti asuvien 18- ja 19-vuotiaiden toisen asteen opiskelijoiden opintorahaan. Tämä parantaa eri koulutusasteiden opiskelijoiden yhdenvertaisuutta.

Opiskelijoiden siirtäminen yleisen asumistukijärjestelmän piiriin kuitenkin kiristää lasta huoltavien taloudellista asemaa, sillä opintoraha otetaan huomioon asumistukea myönnettäessä.

– Perheelliset opiskelijat ovat opintotukileikkausten jälkeen äärimmäisen haavoittuvassa asemassa, valiokunta katsoo.

Valiokunnan mielestä tilanteen helpottamiseksi oikeus opintorahan huoltajakorotukseen voisi olla opiskelijalla, joka on alle 18-vuotiaan lapsen huoltaja. Opintorahan huoltajakorotus voisi olla huoltajakohtainen, koska lasten lukumäärä huomioidaan lapsilisän määrässä. Mahdollista huoltajakorotusta ei pitäisi ottaa huomioon yleiseen asumistukeen vaikuttavana tulona.

Sivistysvaliokunnan mietintö sisältää lausumaehdotuksen, jonka mukaan eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto harkitsee opintotukeen huoltajakorotusta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)